Přihlášení
Nemáte uživatelský účet? Registrujte se, nebo si přečtěte více o výhodách registrace.
Zapomněli jste heslo? Nechejte si zaslat nové na Váš e-mail.
Potřebujete poradit? Zavolejte nám 776 717 610
Můj košík
0.00 Kč

Slovníček pojmů o víně


Slovníček vína: S

Saignée

Proces odebírání nadbytečné tekutiny z kvasné nádrže za účelem vyrobit růžové víno ze samotoku. V chladnějších vinařských oblastech lze přebytek rmutu využít k výrobě tmavších červených vín, než by bylo za normálních okolností možné, a to v důsledku vyššího podílu pevných částic v tekutině, poskytující více barvícího pigmentu

Sauternská vína

Sauternská vína jsou francouzská dezertní vína, pocházející ze stejnojmenné oblasti v regionu Graves/ Bordeaux. Pro výrobu přírodních sladkých vín v této oblasti se používají odrůdy Sémillon (70-80%) a Sauvignon blanc (20-30%), které se někdy doplňují odrůdou Muscadelle.

Scelování

Cílené smíchání nejméně dvou partií různých vín rozličných odrůd, ročníků nebo rezerv

Sec

Označuje šumivá vína, která obsahují 17-32 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení: Trocken, Dry, suché.

Sekt

umivé víno

Silné pálení sudu

Značka H. Použité aroma má rozsah od černého pepře, kávy, kouřového aroma až po spálený karamel. Použitelné pro vína postrádající zralost. Doporučeno pro brandy. Tyto sudy mají velmi malý vliv na taninovou strukturu.

Silnější oheň - pálení sudu

Značka M+. Poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a kávy.Toto pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aromatických látek ze sudu.

Školení vína

kolením vína je označován technologický postup používaný při výrobě vína, jehož cílem je podporovat a usměrňovat přirozený vývoj vína, případně odstranit nežádoucí látky a tím zvýšit kvalitu

Skutečný obsah alkoholu

Skutečný obsah alkoholu udávaný v procentech objemových při teplotě 20 °C vyjedřuje počet objemových jednotek čistého alkoholu ve 100 jednotkách vína

Sladké víno

Vína nad 45 g/l zbytkového cukru.

Slámové víno

Min. 27 st.ČNM: Hrozny sušené na slámových rohožích, rákosu nebo byly zavěšeny v dobře větraném prostoru po dobu minimálně 3 měsíce. Odpaření části vody z bobulí se zkoncentrují extraktivní látky. Velmi sladká vína.

Solera

Systém postupně obnovované a doplňované směsky malým množstvím nového vína (odpovídajícímu v poměru k množství získávanému ze systému) za účelem získání vína konzistentní kvality a charakteru. Některé existující systémy solera byly založeny v 19.století a je možno tvrdit, že každá, v současné době prodaná láhe vína z tohoto systému obsahuje něco z prvního ročníku, byť by to byla jen čajová lžička. Někdy bysme museli pravděpodobně měřit i v molekulách, ale v takových vínech jsou obsažená alespoň nekonečně malá množství z každého, každičkého ročníku od založení systému, kromě ročníku před nalahvováním

Spätlese

Označení pozdního sběru v Německu. Víno klasifikace QmP (víno přívlastkové), které se nachází o jeden stupeň nad klasifikací Kabinett, ale jeden stupeň pod klasifikací Auslese. Jde o víno obstojně sladké a vyrobené, jak název napovídá z pozdně sbíraných hroznů

Spumante

Plně šumivé víno. Mezinárodní označení jsou: Sparkling, Schaumwein, Vin Mousseux.

Stáčení vína

Odčerpání vína z kalů do čerstvého sudu nebo nádrže

Stárnutí v láhvi

Doba, kterou víno stráví v láhvi, než je zkonzumováno. Víno s dobrým stářím v láhvi je víno, které mělo dostatek času na důkladné zrání. Účinek stárnutí v láhvi je zjemňující

Střední pálení sudu

Značka M. Poskytuje kouřové a vanilkové aroma, tóny čerstvého chleba, koření a čokolády. Je ideální pro většinu vín. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.

Suché víno

Víno do 4g/l (9 g/l) zbytkového cukru. Suchá vína nesou mezinárodní označení: Trocken, Dry, Sec.

Supérieur

Znamená to např. u AOC Bordeaux Supérieur o 0,5 % vyšší obsah alkoholu než v AOC a nikoliv, že se jedná o víno výjimečné kvality

Sur lie

Víno ponecháno na kalech po dobu nejméně šesti měsíců.

Süssreserve

Sladká rezerva, Nevykvašený, čerstvý hroznový mošt, obvykle používaný k doslazování německých vín po úroveň vín Pozdního sběru a bývá rovněž přidáván do levnějších vín klasifikace Výběr. Tato metoda je mnohem lepší než tradiční francouzská metoda doslazování vín, která namísto moštu používá hroznový koncentrát. Sladká rezerva poskytuje vínům svěží a hroznový charakter, který je velmi žádoucí v levnější, středně sladkých vínech


Využitje výhody programu Lyoness

Máte nárok získat zpět 0 Kč ze svého nákupu.

Slevu uplatníte zadáním čísla své klientské karty:

Nemám věrnostní kartu, ale chci již uplatnit slevu..

Pomůžeme Vám získat zpět peníze z každého nákupu (a to nejen u nás). Klepněte zde pro získání členství Lyoness.



Využitje výhody programu Lyoness

Při této volbě vám věrnostní kartu ihned vystavíme a odešleme společně s Vaším nákupem a instrukcemi k použití.

Slevu na tento nákup vám již započítáme. Kartu můžete použít také u více než 2000 obchodníků v ČR (a to nepočítáme každou jejich pobočku zvlášť).

Jak to funguje?



přečetl/a jsem si vše o programu lyoness
o krok zpět