Slovníček vína: S
Proces odebírání nadbytečné tekutiny z kvasné nádrže za účelem vyrobit růžové víno ze samotoku. V chladnějších vinařských oblastech lze přebytek rmutu využít k výrobě tmavších červených vín, než by bylo za normálních okolností možné, a to v důsledku vyššího podílu pevných částic v tekutině, poskytující více barvícího pigmentu
Sauternská vína jsou francouzská dezertní vína, pocházející ze stejnojmenné oblasti v regionu Graves/ Bordeaux. Pro výrobu přírodních sladkých vín v této oblasti se používají odrůdy Sémillon (70-80%) a Sauvignon blanc (20-30%), které se někdy doplňují odrůdou Muscadelle.
Cílené smíchání nejméně dvou partií různých vín rozličných odrůd, ročníků nebo rezerv
Označuje šumivá vína, která obsahují 17-32 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení: Trocken, Dry, suché.
umivé víno
Značka H. Použité aroma má rozsah od černého pepře, kávy, kouřového aroma až po spálený karamel. Použitelné pro vína postrádající zralost. Doporučeno pro brandy. Tyto sudy mají velmi malý vliv na taninovou strukturu.
Značka M+. Poskytuje aroma kouřové, aroma koření, pražených mandlí, pražené kávy, karamelu a kávy.Toto pálení je vhodné pro vysoce aromatická vína, která jsou schopna zvládnout vysoké dávky aromatických látek ze sudu.
kolením vína je označován technologický postup používaný při výrobě vína, jehož cílem je podporovat a usměrňovat přirozený vývoj vína, případně odstranit nežádoucí látky a tím zvýšit kvalitu
Skutečný obsah alkoholu udávaný v procentech objemových při teplotě 20 °C vyjedřuje počet objemových jednotek čistého alkoholu ve 100 jednotkách vína
Vína nad 45 g/l zbytkového cukru.
Min. 27 st.ČNM: Hrozny sušené na slámových rohožích, rákosu nebo byly zavěšeny v dobře větraném prostoru po dobu minimálně 3 měsíce. Odpaření části vody z bobulí se zkoncentrují extraktivní látky. Velmi sladká vína.
Systém postupně obnovované a doplňované směsky malým množstvím nového vína (odpovídajícímu v poměru k množství získávanému ze systému) za účelem získání vína konzistentní kvality a charakteru. Některé existující systémy solera byly založeny v 19.století a je možno tvrdit, že každá, v současné době prodaná láhe vína z tohoto systému obsahuje něco z prvního ročníku, byť by to byla jen čajová lžička. Někdy bysme museli pravděpodobně měřit i v molekulách, ale v takových vínech jsou obsažená alespoň nekonečně malá množství z každého, každičkého ročníku od založení systému, kromě ročníku před nalahvováním
Označení pozdního sběru v Německu. Víno klasifikace QmP (víno přívlastkové), které se nachází o jeden stupeň nad klasifikací Kabinett, ale jeden stupeň pod klasifikací Auslese. Jde o víno obstojně sladké a vyrobené, jak název napovídá z pozdně sbíraných hroznů
Plně šumivé víno. Mezinárodní označení jsou: Sparkling, Schaumwein, Vin Mousseux.
Odčerpání vína z kalů do čerstvého sudu nebo nádrže
Doba, kterou víno stráví v láhvi, než je zkonzumováno. Víno s dobrým stářím v láhvi je víno, které mělo dostatek času na důkladné zrání. Účinek stárnutí v láhvi je zjemňující
Značka M. Poskytuje kouřové a vanilkové aroma, tóny čerstvého chleba, koření a čokolády. Je ideální pro většinu vín. Má částečný vliv na zvýšení struktury vína.
Víno do 4g/l (9 g/l) zbytkového cukru. Suchá vína nesou mezinárodní označení: Trocken, Dry, Sec.
Znamená to např. u AOC Bordeaux Supérieur o 0,5 % vyšší obsah alkoholu než v AOC a nikoliv, že se jedná o víno výjimečné kvality
Víno ponecháno na kalech po dobu nejméně šesti měsíců.
Sladká rezerva, Nevykvašený, čerstvý hroznový mošt, obvykle používaný k doslazování německých vín po úroveň vín Pozdního sběru a bývá rovněž přidáván do levnějších vín klasifikace Výběr. Tato metoda je mnohem lepší než tradiční francouzská metoda doslazování vín, která namísto moštu používá hroznový koncentrát. Sladká rezerva poskytuje vínům svěží a hroznový charakter, který je velmi žádoucí v levnější, středně sladkých vínech