Přihlášení
Nemáte uživatelský účet? Registrujte se, nebo si přečtěte více o výhodách registrace.
Zapomněli jste heslo? Nechejte si zaslat nové na Váš e-mail.
Potřebujete poradit? Zavolejte nám 776 717 610
Můj košík
0.00 Kč

Slovníček pojmů o víně


Slovníček vína

Slovníček: A

AC

Zkratka pro Adega Cooperativa v Portugalsku nebo Agricultural Cooperative v Řecku nebo pro jiné názvy označující místní nebo regionální družstva v těchto zemích

Acetaldehyd

Nejdůležitější aldehyd obsažený ve všech vínech, který se však ve větším množství vyskytuje v Sherry. V lehkých stolních vínech zvýrazňuje malé množství acetaldehydu buket, ale jeho přebytek je nežádoucí, protože je nestabilní, vede k další oxidaci a vyvolává vůni připomínající Sherry


Více ze slovníčku vína: A

Slovníček: B

Bacchus

ecky Dionýsos.Antický bůh úrody a vína, syn lidské Semelé a boha Dia. Báje mu připisují objevení révy. Zeus při Semelině smrti zachránil její plod tím, že si jej nechal zašít do vlastního boku, kde ho donosil. Dionýsos byl veselý a dovádivý bůh /česky-třeštící/, jehož družina šířila po všech krajích bezstarostnost, smích a veselí. Oslavy Bakcha a vína (bakchanálie) se v císařském Římě změnily v divoké orgie, takže byly zakázány

Badacsony

Městečko na Balatonu a zároveň známá vinařská oblast. Badacsonská skála je celé dny rozpalována sluncem, takže i v noci jsou hrozny zahřívány vyzařujícím teplem. Proto jsou vína z této oblasti tak lahodná


Více ze slovníčku vína: B

Slovníček: C

CA

Zkratka pro Cooperativa Agricola a jiné názvy označující místní nebo regionální družstva ve Španělsku

Cantina

Vinařská firma v Itálii


Více ze slovníčku vína: C

Slovníček: D

Degoržování

Odstraňování kalů usazených v hrdle láhve při klasické výrobě šumivých vín

Dekantování

Přelévání vín s usazeninou nebo kvůli vydýchání do karafy


Více ze slovníčku vína: D

Slovníček: E

EN primeur

Klasická vína např.Bordeaux, se nabízí k prodeji en primeur (an primer), tzn. během roku, kdy byla sklizená, ještě předtím, než došlo k závěrečnému scelování a lahvování. Pro zkušené kupce, kterým je dána možnost víno ochutnat, je to kalkulované riziko, kterému by měla také odpovídat cena

Enologie

Enologie je vědecká nauka o víně, je to vědní odvětví chemie s praktickými důsledky pro aplikaci zkušenosti pro výrobu vína a se zaměřením na vinohradnictví


Více ze slovníčku vína: E

Slovníček: F

Fenoly

Složky vyskytující se v slupkách, peckách a stopkách hroznů, z nichž nejběžnější jsou třísloviny a antokyany

Fermentace

Kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý


Více ze slovníčku vína: F

Slovníček: G

Garrigue

Typ vřesovišť, který se vyskytuje v oblasti Languedoc-Roussillon

Gironde

Řeka protékající oblastí Bordeaux (v překladu "žirod")


Více ze slovníčku vína: G

Slovníček: H

Harmonické víno

Víno obsahující všechny důležité složky, zejména kyseliny, třísloviny a cukry ve správném, harmonicky sladěném poměru

Hebké víno

Víno v chuti zcela harmonické, vyrovnané, jemné, poněkud lehčí a měkčí než víno, které nazýváme tělnatým nebo sametovým


Více ze slovníčku vína: H

Slovníček: I

Intenzita

Nový parametr hodnocení vín na e-shopu Global Wines (najdete v sekci "Podrobné informace"). Představuje soubor chuťových a aromatických vjemů daného vína (souvisí také s množstvím alkoholu a obsahem extraktivních látek ve víně). Vyšší intenzita neznamená automaticky elegantnější a kvalitnější víno, vyjadřuje spíše styl vína. Sedm stupňů hodnocení intenzity: 1.neintenzivní víno, velmi lehký projev 2. jemná intenzita 3. střední intenzita 4. vyšší střední intenzita 5. vysoká intenzita 6. velmi vysoká intenzita 7. extrémní intenzita .

Internodium

Internodium neboli stavec je část réví mezi dvěma sousedními očky


Více ze slovníčku vína: I

Slovníček: J

Jablečno-mléčné kvašení

Tzv. jablečno-mléčné kvašení bývá někdy popisováno jako druhé kvašení, je to však ve skutečnosti biochemický proces, který přeměňuje tvrdou kyselinu jablečnou z nevyzrálých hroznů na jemnou kyselinu mléčnou a kysličník uhličitý

Jakostní víno

Pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti - výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos max. 12 t/ha. Víno musí být zatříděno SZPI.


Více ze slovníčku vína: J

Slovníček: K

Kabinetní víno

Min. 19 st. ČNM: Lehčí, suchá, příjemně pitelná vína s dobrou kyselinou.

Kabinett

První stupeň vín s přísudkem v rámci klasifikace německých vín QmP, jeden stupeň pod klasifikací Pozdní sběr (Spätlese) a často sušší než vína klasifikace QbA


Více ze slovníčku vína: K

Slovníček: L

L. D.

Výraz z oblasti šumivých vín, zkratka pro "late disgorged - pozdě odkalené", která paradoxně znamená totéž, jako "recentrly disgorged - právě odkalené". Používání zkratky L.D. naznačuje, že víno, o kterém je řeč, pochází z vyzrálého ročníku, který byl ponechán na kvasnicích po delší dobu

Lagar

Obdelníková betonová nádržka, ve které lidé šlapou hrozny


Více ze slovníčku vína: L

Slovníček: M

Macerace rmutu

Macerace rmutu probíhá při výrobě červených vín. Jedná se o doplňkové vyluhování součástí matolinového klobouku v dokvášeném mladém červeném víně. Tím se ve víně docílí většího množství tříslovin a extraktu. Provádí se v uzavřených nádobách pod ochranou oxidu uhličitého

Macération carbonique

Všeobecný výraz zahrnující různé metody zpracování vína pod tlakem kysličníku uhličitého (maserasjó karbonyk). Tato vína, jejichž typickým příkladem je Beaujolais Nouveau, jsou charakterizována škrobovitými aroma (ovocný drops, žvýkačka, lak na nehty). Je-li tato technologie použitá jen pro malou část směsky, může zvýšit hroznovou chuť a zjemnit víno, aniž by zmíněná aroma narušila


Více ze slovníčku vína: M

Slovníček: N

Négociant

Obchodník nebo velkoobchodník. Jméno je odvozeno od tradiční praxe zprostředkování s výrobci (nakupování vína) a s velkoobchodníky nebo prostě zákazníky (prodej vína)

Négociant-Éleveur

Vinařská firma nakupující hotová vína pro další zpracování (élevage). Vína se následně scelují a lahvují a prodávají se pod značkou négocianta


Více ze slovníčku vína: N

Slovníček: O

Ochutnávání

Též degustace. Je to smyslové posuzování, při kterém se hodnotí vzhled, barva, vůně a chuť vína. Pokud ochutnává odborník a uděluje přitom body - např. na výstavě vín, musí být v dobré psychické a fyzické kondici, plně soustředěn a mělo by se tak dít v čistém a klidném prostředí. Ochutnávají se nejprve bílá vína, potom červená, sekty a nakonec upravovaná vína. Postupuje se od lehčích k těžším, od sušších ke sladším

Odkalování

1. Část procesu šumivých vín kvašených v láhvi jako je šampaňské. Po vykvašení vytvářejí kvasinky usazeninu, která musí být odstraněna. Aby to bylo možné, jsou láhve ukládány obrácené v ledové solance na tak dlouhou dobu, než usazenina vytvoří napůl zmrzlou konzistenci přiléhající k zátce. Láhev je možno obrátit, aniž by se usazenina rozvířila. Dočasná zátka použitá k zapečetění láhve se odstraní a vnitřní přetlak je dostatečný k tomu aby ztuhlou usazeninu vypudil z lahve, aniž by se přitom ztratilo příliš velké množství vína. Víno se potom doplní a láhev je zazátkována tradiční šampaňskou zátkou  2. Odkalování je statické (sedimentací) nebo mechanické (odstředivkou, flotací) odstraňování kalících součástí moštu, které by při kvašení vína zvyšovaly obsah polyfenolických a hořkých látek


Více ze slovníčku vína: O

Slovníček: P

Pálená čela - pálení sudu

Značka TH. Podporuje kouřové aroma. Vhodné pro vína, která vyžadují nízkou dávku taninu, bílá i červená.

Pálení sudu

Pálení (toustování) sudu ovlivňuje chemickou strukturu dřeva a dává vínu, které v něm leží, požadované tóny. Na každém barikovém sudu je vyznačena jedna ze značek vyjadřující způsob vypálení (L-lehké pálení, M-Střední pálení, M+-silnější oheň, ML-menší oheň a delší čas pálení, H-silné pálení, TH-pálení čela).


Více ze slovníčku vína: P

Slovníček: Q

QbA

Výraz německy znamená "Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete - Špičkové víno z určených pěstitelských oblastí" a je teoretickým ekvivalentem francouzského AOC. Je to též révové víno jakostní, které se smí přislazovat řepným cukrem

QmP

Všeobecně používaná zkratka v Německu pro "Qualitätswein mit Prädikat - Špičkové víno s přívlastkem". Používá se pro jakékoli německé víno vyšší klasifikace, než je QbA, která se nesmí doslazovat řepným cukrem (dle obsahu přírodního cukruse dělí na Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch a Eiswein


Více ze slovníčku vína: Q

Slovníček: R

Racking

Stáčení čirého vína z kvasnic a sedimentů

Rancio

Výraz označuje přírodní sladká vína (vin doux naturel) skladovaná nejméně dva roky v dubových sudech, které bývají často přímo vystaveny slunečnímu svitu. To propůjčuje vínu výraznou chuť a vůni, která je oblíbená v oblasti Roussillon ve Francii


Více ze slovníčku vína: R

Slovníček: S

Saignée

Proces odebírání nadbytečné tekutiny z kvasné nádrže za účelem vyrobit růžové víno ze samotoku. V chladnějších vinařských oblastech lze přebytek rmutu využít k výrobě tmavších červených vín, než by bylo za normálních okolností možné, a to v důsledku vyššího podílu pevných částic v tekutině, poskytující více barvícího pigmentu

Sauternská vína

Sauternská vína jsou francouzská dezertní vína, pocházející ze stejnojmenné oblasti v regionu Graves/ Bordeaux. Pro výrobu přírodních sladkých vín v této oblasti se používají odrůdy Sémillon (70-80%) a Sauvignon blanc (20-30%), které se někdy doplňují odrůdou Muscadelle.


Více ze slovníčku vína: S

Slovníček: T

Tanin

Třísloviny, chemické látky obsažené ve slupkách hroznů, které se vyluhují při vinifikaci a jsou nezbytné zejména pro konzervaci červených vín, dodávají vínu trpkost a drsnější charakter

TbA

Obvyklá zkratka výrazu Trockebeerenauslese (výběr ze suchých bobulí) v Německu. Tato kategorie náleží vínům vyrobeným z individuálně sbíraných, botrytických hroznů, které byly ponechány na keřích dokud se nescvrkly. Víno je zlatavě jantarové, intenzivně sladké, viskózní, velmi komplexní a liší se jak od Výběru z bobulí (Beerenauslese), tak i od vína Kabinett


Více ze slovníčku vína: T

Slovníček: U

Ušlechtilá plíseň

Plíseň, kterou za určitých podmínek zapříčiní houba botrytis cinerea

Slovníček: V

Vaječný bílek

Tradiční čiřicí prostředek, kterým se z vína odstraňují negativně nabité látky

VDL

Obecná zkratka pro vin de liqueur, dolihované víno, do kterého se doplňuje alkohol ještě před zahájením kvašení


Více ze slovníčku vína: V

Slovníček: Z

Zbytkový cukr

Pojem zbytkový cukr se rozumí obsah cukru ve víně, který neprokvasil na alkohol. Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, většinou kategorií výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno či slámové víno, se zpravidla vyznačují nižším obsahem alkoholu

Zemské víno

Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd. Výnos při sklizni je maximálně 12 t/ha. Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou,ale nemusí být zatříděno SZPI.


Více ze slovníčku vína: Z



Využitje výhody programu Lyoness

Máte nárok získat zpět 0 Kč ze svého nákupu.

Slevu uplatníte zadáním čísla své klientské karty:

Nemám věrnostní kartu, ale chci již uplatnit slevu..

Pomůžeme Vám získat zpět peníze z každého nákupu (a to nejen u nás). Klepněte zde pro získání členství Lyoness.



Využitje výhody programu Lyoness

Při této volbě vám věrnostní kartu ihned vystavíme a odešleme společně s Vaším nákupem a instrukcemi k použití.

Slevu na tento nákup vám již započítáme. Kartu můžete použít také u více než 2000 obchodníků v ČR (a to nepočítáme každou jejich pobočku zvlášť).

Jak to funguje?



přečetl/a jsem si vše o programu lyoness
o krok zpět