Slovníček vína: R
Stáčení čirého vína z kvasnic a sedimentů
Výraz označuje přírodní sladká vína (vin doux naturel) skladovaná nejméně dva roky v dubových sudech, které bývají často přímo vystaveny slunečnímu svitu. To propůjčuje vínu výraznou chuť a vůni, která je oblíbená v oblasti Roussillon ve Francii
Sladké víno vyrobené z Passito hroznů.
m menší je přístup vzduchu k vínu, tím bude jeho charakter reduktivnější. Rozdíly, které se nacházejí v základním charakteru šampaňských vín, vína Muscadet sur lie a Beaujolais Nouveau, jsou všechno příklady reduktivní. Dobrým příkladem kontrastu je víno Madeira, které je reduktivní, zatímco Sherry je oxidativní. Výraz bývá bohužel často zneužíván, resp. nesprávně používán, protože jím mnozí degustátoři popisují vadu, je-li víno příliš zredukováno
Reduktivní školení zahrnuje způsoby ošetřování vína za omezeného přístupu vzduchu. K zabránění oxidace se využívá inertních plynů
Reduktivní školení zahrnuje způsoby ošetřování vína za omezeného přístupu vzduchu. K zabránění oxidace se využívá inertních plynů
Podstatná část výroby šumivého vína způsobem méthode champenoise (čti "remuáž"). Během druhého kvašení jsou usazeniny střásány do hrdla láhve, odkud jsou později odstraněny odkalením
Réva podnožová se pěstuje v podnožových vinicích. Réví podnoží odolných proti révokazu slouží k produkci podnožových řízků, na které se štěpují odrůdy evropské révy
Nebezpečný parazit vinné révy, napadající její kořeny. Ve třicátých letech zničil valnou část našich vinohradů, takže se dnes sazenice vinné révy štěpují na podnože americké révy, odolné vůči tomuto parazitu. V české oblasti se stále pěstovala pravokořenná réva, avšak nečekaný výskyt révokazu v roce 1972 /ve vinicích St. statku Litoměřice/ si vynutil i zde přechod na pěstování štěpovaných odrůd
Červené víno - zrání min. 24 měsíců sud a min. 12 měsíců láhev.
Nešumivá vína z předchozích ročníků, která jsou scelována s víny ročníků hlavních při výrobě a vyvažování neročníkových šampaňských
Druhé kvašení vína recioto na kvasnicích
Vína kategorie DOC, DOCG zrající minimálně 2 roky.
Rmut je kvasící drť modrých hroznů, z níž se vyluhují do červeného vína třísloviny a barviva
1. Víno z jednoho roku 2. Výraz synonymní s výrazem sklizeň. Ročníkové víno je víno ze sklizně pocházejícíc pouze z jednoho roku (nebo v souladu s předpisy EU musí být z jednoho ročníku nejméně 85 % hroznů) bez ohledu na to, zda se jednalo o ročník špatný nebo vynikající. Z toho důvodu by bylo chybou používat toto označení pro víno mimořádné kvality
Růžové víno. Vyrábí se buď ze směsi modrých a bílých hroznů, která se nechá nakvasit nebo z nakvašených modrých hroznů, aby se vyluhovalo jen malé množství červeného barviva
Světoznámá lahodná bílá vína, rodící se v Porýní. Spolu s moselským patří ke světové špičce. Hlavní odrůdou je rýnský ryzlink, dále se zde pěstují Muller-Thurgau, sylvánské zelené, neuburgské, burgundské bílé i šedé aj