Slovníček vína: P
Značka TH. Podporuje kouřové aroma. Vhodné pro vína, která vyžadují nízkou dávku taninu, bílá i červená.
Pálení (toustování) sudu ovlivňuje chemickou strukturu dřeva a dává vínu, které v něm leží, požadované tóny. Na každém barikovém sudu je vyznačena jedna ze značek vyjadřující způsob vypálení (L-lehké pálení, M-Střední pálení, M+-silnější oheň, ML-menší oheň a delší čas pálení, H-silné pálení, TH-pálení čela).
Víno pochází z první sklizně vinice - třetí rok po výsadbě.
Víno z první úrody vinné révy, zpravidla ve čtvrtém roce stáří keře
Hrozny, které nebyly postižené ušlechtilou plísní, se ponechávají na keři i potom, co se míza stáhla do kořenů révy a oddělila je tím od jejich metabolického systému. Teplé dny, následované chladnými nocemi způsobují, že hrozny jsou dehydratované. Sladké víno vyráběné z těchto "zhrozinkovatělých" hroznů je v některých oblastech velmi ceněné. Je nutno ještě dodat, že víno tohoto stylu z teplých podzimních období se naprosto liší od vína, kdy byly podzimní dny již chladné
Částečně sušené hrozny.
Perlení šumivých vín (francouzsky mousse) je nejlépe hodnotit přímo v ústech; víno se totiž může v jedné sklenici jevit jako nepříliš činné, v jiné zase jako intenzivně šumivé, a to vzhledem k rozdílným povrchům. Bublinky dobrého perlení by měly být drobné a trvalé; intenzita perlení zleží na stylu vína
Všeobecně používaná chemická zkratka pro vidíkový exponent, veličina kvantitativně vyjadřující aktivní kyselost či zásaditost vodných roztoků. Neposkytuje žádnou indikaci o celkové kyselosti vína, ani o lidské chuti. Kyselost ve víně vnímáme chutí, ale hosnotu pH chutí nedokážeme odhadnout
Typizovaná láhev o obsahu 0,7 l. Ve většině vinařských zemí se do lahví tohoto typu plní bílá vína, u nás i červená. V Německu se můžeme setkat s pistolemi hnědé barvy, do kterých se plní rýnské víno. Moselské víno do modrých a ostatní do zelených. Klasická pistole má přesný obsah 0,67 l
Vína, která obsahují do 45 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení vín: Lieblich, Semi sweet.
Vína do 12 g/l (18 g/l) zbytkového cukru. Mezinárodní označení těchto vín: Halbtrocken (Feinherb), Semi Dry.
Portské víno, portugalsky Vinho do Porto, dále také Oporto, Porto, česky hovorově „Portské“. Portské víno pochází ze severního Portugalska, z údolí řeky Douro. Portská vína jsou vína fortifikovaná a jejich výroba podléhá pravidlům, která jsou průběžně upravována.
Min. 21 st. ČNM: Extraktivnější, většinou suchá nebo polosuchá vína.
Technologie používající macerace moštu na slupkách před vlastním kvašením za účelem zdůraznění odrůdového charakteru vína. Tato macerace obvykle probíhá za studena a užívá se pro aromatické bílé odrůdy, může však být aplikována i za tepla a dokonce při vysokých teplotách pro vína červená
Výraz francouzsky doslova znamená "první vzrůst" a má smysl jen v těch oblastech, kde existuje kontrola, tzn. např. v Burgundsku či v Champagne
Výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb min. 30%.
Přeštěpování znamená štěpování na řezem upravenou část původního keře za účelem změny ušlechtilé odrůdy
Přírodní dezertní víno, žluté víno. Je vyrobené z přezrálých hroznů s vysokým obsahem zkvasitelného cukru. Do této kategorie patří též slámové (poslamné) víno, ledové víno, tokajské výběry, sladké tokajské samorodné a další. Obsah cukru je možné v nepříznivých letech zvýšit přidáním zahuštěného moštu