Slovníček vína: L
Výraz z oblasti šumivých vín, zkratka pro "late disgorged - pozdě odkalené", která paradoxně znamená totéž, jako "recentrly disgorged - právě odkalené". Používání zkratky L.D. naznačuje, že víno, o kterém je řeč, pochází z vyzrálého ročníku, který byl ponechán na kvasnicích po delší dobu
Obdelníková betonová nádržka, ve které lidé šlapou hrozny
Min. 27 st.ČNM: Lisování zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně minus 7 st.C = koncentrovaný sladký mošt. Velmi sladká.
Značka L. Poskytuje minerální aroma čerstvého dřeva, mírné vanilkové a kouřové tóny, povzbuzuje a rozvíjí čerstvá arómata. Dodává komplexnost na závěr. Doporučuje se pro vína vyrobená z přezrálých hroznů s vysokým extraktem.
Víno méně alkoholické, nepříliš výrazné. Může být harmonické a chutné, obvykle však je krátké. Jako o lehkých vínech mluvíme především o vínech mladých, nevyzrálých a stolních
Francouzský výraz pro kvasnice; termín sur lie se vztahuje k vínu, ponechanému v kontaktu s kvasnicemi
Pojmenovaná poloha, množné číslo lieux-dits. Tento výraz se všeobecně používá pro specifické vinice či pozemky, které nemají status Grand Cru
Upravované víno, vyráběné převážně z přezrálých hroznů. Do vína se přidává zahuštěný mošt, výluh z hrozinek, popř. další přísady a víno se dolihuje vinným destilátem. Taková vína se vyrábějí hlavně v jihoevropských státech a v Africe. Náležejí k nim např. malaga, sherry, marsalla, madeira, portské aj
Výraz, který bývá používán, jde-li o úmyslné odstraňování tříslovin z nového dubu napařováním, nebo když je řeč o určitých aspektech půdy, jako je např. faktor pH, který může být ovlivněn, když jsou uhličitany vyluhovány, tedy odstaňovány z půdy dešťovou vodou