Slovníček vína: F
Složky vyskytující se v slupkách, peckách a stopkách hroznů, z nichž nejběžnější jsou třísloviny a antokyany
Kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý
Existují tři základní metody filtrování: hloubková (naplavovací a křemelinová), vložková a membránová. Existuje i filtrace odstřeďováním, což není filtrace v pravém slova smyslu toho slova, dosahuje ale stejného cíle tím, že odstraňuje nežádoucí částečky z vína nebo hroznového moštu
Pěně podobný škraloup přirozeně se vyskytujících kvasinek plovoucí po povrchu některých vín Sherry zrajících a jen částečně plných dřevěných sudech. Tyto kvasinky dávají vínu Fino Sherry jeho nenapodobitelný charakter
Flotace znamená odkalování moštů proudem vzduchu nebo nejčastěji inertního plynu (dusík), jehož působením vytvoří kalící částečky vrstvu plovoucí na hladině moštu, pod níž se odebírá čistý mošt
Fortifikované víno, neboli dolihované víno vzniká u likérových vín přídavkem vinného destilátu do moštu (mutage). Podobně je tomu u Ratafie nebo během kvašení (portské) nebo po ukončeném kvašení (sherry). U vín aromatizovaných je povoleno dolihovat pomocí čistého lihu a k doslazení použít sacharózu
Středně šumivé víno (italsky)
Velmi lehce šumivé víno, mezi vínem nehybným a středně šumivým (italsky)
Mšička révokaz, která byla do Evropy zavlečená z Ameriky a rozšířila se koncem 19.století prakticky do všech vinařských oblastí světa, kde způsobila pohromu. Nové révy musely být (a dosud musí) být roubovány na odolné americké podnože