Slovníček vína: E
Klasická vína např.Bordeaux, se nabízí k prodeji en primeur (an primer), tzn. během roku, kdy byla sklizená, ještě předtím, než došlo k závěrečnému scelování a lahvování. Pro zkušené kupce, kterým je dána možnost víno ochutnat, je to kalkulované riziko, kterému by měla také odpovídat cena
Enologie je vědecká nauka o víně, je to vědní odvětví chemie s praktickými důsledky pro aplikaci zkušenosti pro výrobu vína a se zaměřením na vinohradnictví
Každý enzym účinkuje jako katalyzátor pro některou z dílčích reakcí a je specifický pro určit dílčí úkol v procesu kvašení
Proces, během kterého je víno Madeira zahříváno v pecích zvaných estufas a následně ochlazováno
Hlavní alkohol ve víně je z hlediska objemu tak důležitý, že hovořit o alkoholu vína se týká výhradně obsahu etylalkoholu
Šumivá vína, která obsahují do 6 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení je Extra Herb (přírodně tvrdé).
Šumivá vína, která obsahují 12-20 g/l zbytkového cukru. Mezinárodní označení vína je Extra Trocken (zvláště suché).
Extrakt vína vyjadřuje množství veškerých látek zůstávajících po odpaření z určitého množství vína. Patří mezi ně cukry, kyseliny, minerální látky, třisloviny, barviva, glycerina a bílkoviny. jeho hodnota v g/l závisí na odrůdě, ročníku, vyzrálosti hroznů i množství hroznů dozrávajících na jednom keři. Vína červená mají vyšší extrakt než vína bílá. Extrakt dodává vínu tělo