Přihlášení
Nemáte uživatelský účet? Registrujte se, nebo si přečtěte více o výhodách registrace.
Zapomněli jste heslo? Nechejte si zaslat nové na Váš e-mail.
Potřebujete poradit? Zavolejte nám 776 717 610
Můj košík
0.00 Kč

Slovníček pojmů o víně


Dub

Mnohá vína kvasí nebo zrají, resp. stárnou v dřevěných sudech a nejpoužívanější dřevo na jejich výrobu je dub. Existují dvě hlavní kategorie dubu, francouzský a americký a oba se používají po celém světě. Ač Francouzi vždy používají dub francouzský, bývají největší kalifornská vína také obvykle vyráběná v sudech z dubu francouzského. Americký dub je tradiční ve Španělsku, zejména v oblasti Rioja a v Austrálii, třebaže je v obou uvedených zemích používání francouzského dubu na vzestupu. Dub často uděluje vínu příchuť vanilky, protože obsahuje látku zvanou vanilin, která uděluje své aroma i vanilkovým luskům. Francouzský dub je však považován za jemnější a vytříbenější, zatímco o americkém dubu se tvrdí, že má otevřenější, přímější a zřetelnější charakter. Rozdíl v charakteristikách těchto dvou typů dubu není však příliš výrazný (americký dub roste resp. přibírá mnohem rychleji než francouzský a má hrubší, větší jádro, které určitě nějaký vliv mít bude). Tradiční ukládání francouzského dubu po několik let na volné ploše však určitě vyluhuje z dřeva ty nejprchavější aromatické složky. Americký dub se suší v pecích, tedy u něj k žádnému vyluhování nedochází a dřevo se řeže (narozdíl od francouzského dubu, který se štípe), což narušuje jádro, čímž je víno vystaveno nejprchavějším prvkům za relativně krátkou dobu. Tuším, že kdyby byl francouzský dub sušený v pecích a násldně řezán a americký skladován na volných plochách a štípán, naše vnímání těchto dvou forem by se mohlo úplně obrátit. Americký bub bývá často při výrobě sudů opalován (vinaři si mohou objednat sudy, které jsou z vnitřní strany lehce, středně nebo velmi značně opáleny), což má účinky, které se ve víně projevují přidáním karamelových a kouřově toastových aroma. Tato toastová chuť se liší od každé podobné chuti, jakou je možné ze samotných hroznů získat. Je podivné, že dub může vyprodukovat chuť cedrovou, i když ta se pravděpodobně omezuje na vína vyráběná z kořenných modrých odrůd, které kvasí nebo zrají v relativně starém dřevě. Pociťujete-li velmi výrazný vjem kokosu, můžete se klidně vsadit, že byl použit dub americký. Nákup dubových sudů je drahá záležitost a navíc je jejich používání náročné na lidskou práci, takže když se setkáte s velmi levným vínem s vysloveně dubovým charakterem, bude to nepochybně v důsledku použití dubových štěpin, které byly vloženy do velkých, blýskavých nerezových tanků s vínem. Je to sice podvod, je však povolený zákonem. Pro více informací klikněte zde.


Využitje výhody programu Lyoness

Máte nárok získat zpět 0 Kč ze svého nákupu.

Slevu uplatníte zadáním čísla své klientské karty:

Nemám věrnostní kartu, ale chci již uplatnit slevu..

Pomůžeme Vám získat zpět peníze z každého nákupu (a to nejen u nás). Klepněte zde pro získání členství Lyoness.



Využitje výhody programu Lyoness

Při této volbě vám věrnostní kartu ihned vystavíme a odešleme společně s Vaším nákupem a instrukcemi k použití.

Slevu na tento nákup vám již započítáme. Kartu můžete použít také u více než 2000 obchodníků v ČR (a to nepočítáme každou jejich pobočku zvlášť).

Jak to funguje?



přečetl/a jsem si vše o programu lyoness
o krok zpět