Slovníček vína: C
Zkratka pro Cooperativa Agricola a jiné názvy označující místní nebo regionální družstva ve Španělsku
Vinařská firma v Itálii
Pěstitelské družstvo v Itálii
Nejstarší italská firma na výrobu vermutů, pojmenovaná po vynálezci tohoto nápoje. Vermuty Carpano patří k nejdražším a Carpano Rosso je prý nejlepším vermutem na světě. Vyniká mimořádnou plností, nejjemnější hořkostí a zvláště dlouhým pavím chvostem. Hlavní závod firmy v Turíně má kapacitu 80 000 hl vína. Výrobní postupy znají údajně jen tři lidé, ovšem každý pouze třetinu. Carpano Antonio B.- italský mnich, vynálezce vermutu. Roku 1786 začal přidávat koření a cukr do vína a léčit žaludeční potíže způsobené nadměrným přijímáním potravy. Castelli romani-římské zámky. Kraj v okolí Říma, kde se na sopečných svazích odedávna pěstuje vinná réva poskytující velmi dobrá bílá vína
istě subjektivní výraz používaný pro určitý buket spojovaný se zráním v láhvi vína, které bylo pedtím uskladněno nebo kvašeno v dřevěném sudu, obvykle dubovém
Celkový obsah alkoholu se uvádí v procentech objemových a je sumou skutečného a možného obsahu alkoholu, který by mohl vzniknout úplným zkvašením cekru obsaženého ve 100 objemových jednotkách daného produktu
Výraz, doslova znamená "odrůda révy" bývá někdy používán na etiketé bezprostředně před uvedením odrůdy, zatímco množné číslo tohoto výrazu (cépages) se používá jako odkazu odrůdového množství v určitém cuvée
Přidání cukru do čerstvého hroznového moštu za účelem zvýšení alkoholového potenciálu vína. Teoreticky se přidává 1,7 kg na hektolitr, aby se obsah alkoholu zvýšil o 1 %. Červené víno však ve skutečnosti vyžaduje 2 kg kvůli odpařování během přečerpávání moštu nad rmutový klobouk, kdy jde o maximální udržení kontaktu moštu ze slupkami. Jméno propůjčil Antoine Chaptal, brilantní chemik a technokrat, který v letech 1800 až 1805 působil pod Napoleonem jako ministr vnitra. Poučil vinaře o výhodách přidáváním cukru během lisování
Metodu vynalezl v roce 1907 Eugéne Charmat. Jde o metodu výroby levného šumivého vína ve velkém prostřednictvím druhého kvašení uvnitř uzavřeného tanku. Rovněž známá jako Tanková metoda nebo cuve close
Výraz doslova znamená "zámek" (šató) nebo "okázalý příbytek". Zatímco mnohá vína lahvovaná v těchto statcích chateau skutečně pocházejí z nádherných budov, které lze bez přehánění označit jako zámky, mnohé mohou být skromné, některé nejsou nic víc, než účelové stavby a některé pouhé stodoly. Zákonná konotace je stejná, jako pro jakékoli víno lahvované na statku
Slavné italské červené víno, pocházející z Toskánska. Prodává se v oplétaných lahvích typu fiesco. Při jeho výrobě se asi 10% bobulí nechá zasychat na slámě. Běžné chianti je lehčí, avšak svěží a příjemné chuti. Podstatně vyšší jakosti dosahuje Chianti Classico, pocházející z přesně vymezených poloh na pahorcích stejnojmenné oblasti. Patří mezi nejlepší italská vína. Je harmonické, plné a prospívá mu ležení v láhvi. Značkou kontrolovaného původu je kohout na zlatém podkladu
Příchuť po chlebové kůrce, kterou mají starší, dobře vyzrálá jižní vína a některá dezertní vína. Chlebnatá příchuť je typická zejména pro tokajské výběry, sherry, madeiru aj.
Onemocnění vína způsobená škodlivými mikroorganismy, které se do vína dostanou při jeho výrobě. K nejčastějším chorobám patří: křísovatění a octění, méně časté jsou mléčné kvašení, manitové kvašení, máselné kvašení, vláčkovitost, hořknutí, zvrhnutí, myšina a mikrobiální zákaly vína
Tento výraz naznačuje dobrou váhu hroznové chuti přesně vyvážené s tříslovinami (u vín červených) a kyselostí přítomnou ve vůni a chuti
Degustační termín popisující aroma zelených jablek a chuť nacházející se v některých mladých vínech v důsledku přítomnosti kyseliny jablečné, převládající kyseliny vyskytující se v jablkách
Výraz pro chuť a vůni, která zůstane v ústech po polknutí vína. Je-li následná chuť přitažlivá, může to výt příčinou, proč dáváte jednomu vínu přednost před jiným, které následnou chuť postrádá
Cibéba neboli hrozinka je scvrklá bobule seschlá výparem vody. Vzniká buď ji ve vinici při přezrávání hroznů (pro výrobu vín kategorie výběr z cibéb) nebo při ponechání sklizených hroznů ve větraném prostoru či na slámě (k výrobě slámových vín)
Francouzské jablečné víno
Pročišťování čerstvého hroznového moštu nebo vína bývá často urychlováno použitím různých čiřicích činitelů, kteří elektrolytickou reakcí vysráží opačně nabité částice
Navrženo směrnicí EU v roce 1989 a zavedeno všemi členskými státy společenství v roce 1992. Toto číslo LOT musí být uvedeno na každé láhvi vína vyrobené nebo prodávané v rámci EU. Pokud by víno muselo být z jakýchkoli důvodů staženo z všeobecné distribuce, může tento kód předejít zbytečným škodám a ztrátám tím, že přesně určí dodavatele vína
Víno řadící se někam mezi tmavé růžové a světle růžové víno (čti "klaret"), výraz pro červené víno z Bordeaux.
Víno vyrobené v historickém, klasickém území původu.
Malá parcela s vlastním jménem, která je umístněná uvnitř, tedy obklopená nějakou jinou specifickou vinicí - ve Francii
Výraz synonymní s výrazem climat s tou vyjímkou, že tato parcela je nebo byla ohrazená zdí - ve Francii
Stýkající se svah (svahy) nebo úbočí na jednom rozsáhlejším svahu nebo kopci - ve Francii
Svahy a úbočí v kopcovité krajině vzájemně se nestýkající - ve Francii
Sprchání; fyziologická choroba révy vyskytují se jako důsledek střídání teplých a chladných, suchých a vlhkých podmínek při rašení oček. Projevuje se v době kvetení, během kterého je počasí příliš slunečné, míza se překotně žene kolem embryonálních hroznů do letorostů, čímž dochází k bujnému růstu baldachýnu olistění ale nedostatečné dodávce základních živin hroznům. Sotva vytvořené bobule usychají a opadají
Kupáž; scelování jednoho vína druhým
Crémant je alternativou k šampaňskému vínu, nepochází ze Champagne, ale vyrábí se stejnými postupy v ostatních regionech Francie.Crémant je vyráběný klasickou metodou,s minimální dobou zrání 1 rok. Aby mohlo víno nést označení Crémant musí pocházet z přesně vymezených apelací.
Červené víno - zrání min.24 měsíců na sudu a min. 12 měsíců na lahvi.
Doslova francouzsky znamená vzrůst, jako v Cru Bourgeois nebo Cru Classé ("krü)
Neklasifikovaná vinice s neklasifikovaným vzrůstem v oblasti Médoc (krü buržoa)
Oficiálně klasifikovaná francouzská vinice
Italská zkratka pro Cantina Sociale a další názvy, označující místní nebo regionální družstvo
Udává obsah cukrů v moštu a je rozhodující pro posouzení kvality budoucího vína. Na obsahu cukrů závisí pozdější obsah alkoholu a na cukry jsou též vázány buketní látky. Při nízké cukernatosti se mošt docukruje, tj. přidává se řepný cukr, aby obsah alkoholu dosáhl požadované výše. Cukernatost se zjišťuje Klosterneuburským moštoměrem udávajícím obsah cukru ve 100 kg moštu, u nás čs. normovým moštoměrem (ČSNM), který udává množství cukru (v kg) ve 100 litrech moštu
Perioda kvašení při výrobě červených vín, během které je mošt udržován v kontaktu se slupkami
Tank; tento výraz nezaměňujte s výrazem cuvée
Zkratka ve Francii pro Coopérative de Vignerons a různé další názvy označující místní nebo regionální družstva