Slovníček vína: A
Zkratka pro Adega Cooperativa v Portugalsku nebo Agricultural Cooperative v Řecku nebo pro jiné názvy označující místní nebo regionální družstva v těchto zemích
Nejdůležitější aldehyd obsažený ve všech vínech, který se však ve větším množství vyskytuje v Sherry. V lehkých stolních vínech zvýrazňuje malé množství acetaldehydu buket, ale jeho přebytek je nežádoucí, protože je nestabilní, vede k další oxidaci a vyvolává vůni připomínající Sherry
Sklep nebo vinařská firma (a de ga - portugalsky). Výraz se často používá jako součást názvu firmu
Adjustace je celkový vzhled lahve vína, její tvar a ztvárnění etikety
Stahující pocit v chuťových buňkách způsobený tříslovinami vína
Drátěná spona držící zátku při kvašení šumivého vína v lahvích
Kyseliny jsou chemické látky schopné ve vodním roztoku uvolňovat kladně nabité vodíkové ionty. Záporná hodnota logaritmu koncentrace vodíkových iontů udává hodnotu pH roztoku a tedy míru jeho kyselosti a zásaditosti. Roztoky s pH nižším než 7 jsou kyselé, s vyšším než 7 zásadité čili alkalické a s pH 7 neutrální; pH je měřítkem aktivní kyselosti
Půda s bílým povrchem vytvořená usazeninami rozsivky, která se vyskytuje ve Španělsku v oblastech produkujících víno Sherry
Přechodný stupeň mezi alkoholem a kyselinou, který vzniká během oxidace alkoholu. Acetaldehyd je nejdůležitější z běžných aldehydů obsažených ve víně a vzniká v průběhu oxidace alkoholu a jeho přeměny na kyselinu octovou (ocet). Malá množství acetaldehydů se připojují ke komplexnosti vína, příliš velké množství by však způsobilo, že by stolní víno mělo vůni Sherry
Ve vinařské terminologii jde o etylalkohol, bezbarvou hořlavou tekutinu. Alkohol je nezbytný pro chuť, vůni a tělo alkoholických produktů, takže odalkoholizované víno je skutečně obtížné zdokonalovat. Hlavní složkou alkoholů obsažených ve víně je ethanol vznikající kvašením cukrů obsažených v moštu a výtěžnost se pohybuje kolem 51%. Jeho obsah se vyjadřuje v % obj. nebo g/l (1% obj. Alkoholu = 8 g/l)
Tento výraz bývá používán ve smyslu pejorativním, spíše než doslovně a naznačuje, že víno obsahuje příliš mnoho alkoholu a není tudíž vyvážené.
Odborník, který studuje, třídí a identifikuje révovité rostliny např. révu vinnou
Nauka o odrůdách révy vinné
Vinařská oblast v Německu, jako např. Rheinpfalz nebo Mosel-Saar-Ruwer (v překladu Pěstitelská oblast, "anbaugebit"), která je rozdělená do distriktů nebo Bereiche (v překladu oblast). Všechna vína QbA a QmP musí být na etiketě označená svoji Pěstitelskou oblastí
Degustace vín, při které není identita vín degustátorovi známá do té doby, než o víně učiní příslušné poznámky a udělí mu ohodnocení. Všechny soutěžní degustace jsou anonymní
Jedna z nejdůležitějších a nejprestižnějších vinařských událostí v Itálii. Přehlídka degustací a prezentací jednotlivých vinařských apelací. Koná se každoročně koncem února v Toskánsku, ve Florencii, San Gimignano, Montalcino a Montepulciano.
Jakákoli chemikálie, která chrání hrozny, mošt nebo víno před oxidací, např. kyselina askorbová nebo oxid siřičitý
Francouzsky Appelation d´Origine Controlée. Je nejvyšším stupněm ve francouzském systému kvality vín, i když v praxi zahrnuje cokoli od největších francouzských vín po ta nejhorší. Takže je mnohdy výhodnější zaplatit vyšší cenu za drahé vin de pays než kupovat levné víno AOC
Doslova jméno, které obvykle odkazuje na oficiální určení vína, založené na geografickém základě
Výraz původně používaný výhradně k popisu nápojů předpisovaných čistě k projímavým účelům. Nyní však znamená jakýkoli nápoj konzumovaný před jídlem za účelem povzbuzení chuti
Je to prastará italská metoda výroby vína, která se používá např. při výrobě hutných, silných a suchých červených vín značky Amarone. Spočívá v tom, že se koncem září nebo začátkem října nejlepší sklizené hrozny suší na bambusových rohožích, potom v průvanu na starých farmách v kopcích asi do půlky ledna. To už váží téměř o polovinu méně. Mají vyšší podíl sušiny a tím koncentrovanější obsah cukru; také aromat, chutí, tříslovin a kupodivu i kyselin
Víno uváděné na trh nejméně tři roky po roku sklizně.
Tento výraz by měl být opravdu omezený na svěží a hroznové vůně připomínající hrozny, spíše než na větší rozsah kompexností vína, které vznikají zráním v láhvi, pro které je vhodnější výraz buket. Výraz v jeho nejryzejším smyslu však není vždy možné použít, proto jsou výrazy aroma a buket často chápány jako synonymní
Přehnané a zveličené ovocné aroma, připomínající ovocnou marmeládu, které může být přitažlivé v levném víně, určitě by však indikovalo nepřítomnost delikátnosti ve víně dražším
Nejaromatičtější klasické odrůdy révy jsou Tramín, Muškát, Ryzlink a Sauvignon. Existuje mnoho vyjímek, které potvrzují pravidlo, ale aromatické hrozny bývají všeobecně nejúspěšnější, jsou-li zpracovávány při nízkých teplotách bez přístupu vzduchu a vína se konzumují dokud jsou mladá a svěží
Vína, obvykle dolihovaná, bývají dochucená nejméně jednou, někdy však až 50-ti aromatickými substancemi a sahají od hořko-sladkých vermutů až po pryskyřičná vína typu retsina. K různým používaným bylinám, ovoci, květinám a dalším často méně lákavým přísadám patří jahody, pomerančová kůra, květ černého bezu, chinin, pelyněk a piniová pryskyřice
Scelování neboli kupážování, blendování (angl. blend) vín různých odrůd, ročníků, parcel či tratí (crus) pro výslednou směs (cuvée)
Italské městečko severně od Janova známé výrobou šumivých vín firmy Cinzano
Víno mající dobrý atak bývá víno, které je kompletní a ochotně předvádí plné vybavení charakteristických znaků své chuti. Takové víno bývá pravděpodobně mladé spíše než vyzrálé a jeho atak předpovídá mnohé pozitivní pro jeho budoucnost
Označení predikátních vín v Rakousku, která byla vyrobená z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea, úrovní odpovídá přibližně Beerenauslese
Přeložené z němčiny jako "výběr". Kategorie německých vín QmP, která jsou velmi sladká, vyrobená z pozdně sklizených hroznů a mohou obsahovat některé hrozny botrytické
Spontánní rozpad buněk kvasinek, který zvyšuje možnost bakteriální nákazy; účinek stárnutí vína na autolyzovaných kvasnicích je tudíž u většiny vín nežádoucí, vyjímku tvoří vína lahvovaná sur lie (většinou Muškát) a vína šumivá