Slovníček vína
Zkratka pro Adega Cooperativa v Portugalsku nebo Agricultural Cooperative v Řecku nebo pro jiné názvy označující místní nebo regionální družstva v těchto zemích
Nejdůležitější aldehyd obsažený ve všech vínech, který se však ve větším množství vyskytuje v Sherry. V lehkých stolních vínech zvýrazňuje malé množství acetaldehydu buket, ale jeho přebytek je nežádoucí, protože je nestabilní, vede k další oxidaci a vyvolává vůni připomínající Sherry
Více ze slovníčku vína: A
ecky Dionýsos.Antický bůh úrody a vína, syn lidské Semelé a boha Dia. Báje mu připisují objevení révy. Zeus při Semelině smrti zachránil její plod tím, že si jej nechal zašít do vlastního boku, kde ho donosil. Dionýsos byl veselý a dovádivý bůh /česky-třeštící/, jehož družina šířila po všech krajích bezstarostnost, smích a veselí. Oslavy Bakcha a vína (bakchanálie) se v císařském Římě změnily v divoké orgie, takže byly zakázány
Městečko na Balatonu a zároveň známá vinařská oblast. Badacsonská skála je celé dny rozpalována sluncem, takže i v noci jsou hrozny zahřívány vyzařujícím teplem. Proto jsou vína z této oblasti tak lahodná
Více ze slovníčku vína: B
Zkratka pro Cooperativa Agricola a jiné názvy označující místní nebo regionální družstva ve Španělsku
Vinařská firma v Itálii
Více ze slovníčku vína: C
Odstraňování kalů usazených v hrdle láhve při klasické výrobě šumivých vín
Přelévání vín s usazeninou nebo kvůli vydýchání do karafy
Více ze slovníčku vína: D
Klasická vína např.Bordeaux, se nabízí k prodeji en primeur (an primer), tzn. během roku, kdy byla sklizená, ještě předtím, než došlo k závěrečnému scelování a lahvování. Pro zkušené kupce, kterým je dána možnost víno ochutnat, je to kalkulované riziko, kterému by měla také odpovídat cena
Enologie je vědecká nauka o víně, je to vědní odvětví chemie s praktickými důsledky pro aplikaci zkušenosti pro výrobu vína a se zaměřením na vinohradnictví
Více ze slovníčku vína: E
Složky vyskytující se v slupkách, peckách a stopkách hroznů, z nichž nejběžnější jsou třísloviny a antokyany
Kvašení, během kterého se působením kvasinek přeměňuje hroznový cukr obsažený v moštu na alkohol a oxid uhličitý
Více ze slovníčku vína: F
Typ vřesovišť, který se vyskytuje v oblasti Languedoc-Roussillon
Řeka protékající oblastí Bordeaux (v překladu "žirod")
Více ze slovníčku vína: G
Víno obsahující všechny důležité složky, zejména kyseliny, třísloviny a cukry ve správném, harmonicky sladěném poměru
Víno v chuti zcela harmonické, vyrovnané, jemné, poněkud lehčí a měkčí než víno, které nazýváme tělnatým nebo sametovým
Více ze slovníčku vína: H
Nový parametr hodnocení vín na e-shopu Global Wines (najdete v sekci "Podrobné informace"). Představuje soubor chuťových a aromatických vjemů daného vína (souvisí také s množstvím alkoholu a obsahem extraktivních látek ve víně). Vyšší intenzita neznamená automaticky elegantnější a kvalitnější víno, vyjadřuje spíše styl vína. Sedm stupňů hodnocení intenzity: 1.neintenzivní víno, velmi lehký projev 2. jemná intenzita 3. střední intenzita 4. vyšší střední intenzita 5. vysoká intenzita 6. velmi vysoká intenzita 7. extrémní intenzita .
Internodium neboli stavec je část réví mezi dvěma sousedními očky
Více ze slovníčku vína: I
Tzv. jablečno-mléčné kvašení bývá někdy popisováno jako druhé kvašení, je to však ve skutečnosti biochemický proces, který přeměňuje tvrdou kyselinu jablečnou z nevyzrálých hroznů na jemnou kyselinu mléčnou a kysličník uhličitý
Pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti - výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos max. 12 t/ha. Víno musí být zatříděno SZPI.
Více ze slovníčku vína: J
Min. 19 st. ČNM: Lehčí, suchá, příjemně pitelná vína s dobrou kyselinou.
První stupeň vín s přísudkem v rámci klasifikace německých vín QmP, jeden stupeň pod klasifikací Pozdní sběr (Spätlese) a často sušší než vína klasifikace QbA
Více ze slovníčku vína: K
Výraz z oblasti šumivých vín, zkratka pro "late disgorged - pozdě odkalené", která paradoxně znamená totéž, jako "recentrly disgorged - právě odkalené". Používání zkratky L.D. naznačuje, že víno, o kterém je řeč, pochází z vyzrálého ročníku, který byl ponechán na kvasnicích po delší dobu
Obdelníková betonová nádržka, ve které lidé šlapou hrozny
Více ze slovníčku vína: L
Macerace rmutu probíhá při výrobě červených vín. Jedná se o doplňkové vyluhování součástí matolinového klobouku v dokvášeném mladém červeném víně. Tím se ve víně docílí většího množství tříslovin a extraktu. Provádí se v uzavřených nádobách pod ochranou oxidu uhličitého
Všeobecný výraz zahrnující různé metody zpracování vína pod tlakem kysličníku uhličitého (maserasjó karbonyk). Tato vína, jejichž typickým příkladem je Beaujolais Nouveau, jsou charakterizována škrobovitými aroma (ovocný drops, žvýkačka, lak na nehty). Je-li tato technologie použitá jen pro malou část směsky, může zvýšit hroznovou chuť a zjemnit víno, aniž by zmíněná aroma narušila
Více ze slovníčku vína: M
Obchodník nebo velkoobchodník. Jméno je odvozeno od tradiční praxe zprostředkování s výrobci (nakupování vína) a s velkoobchodníky nebo prostě zákazníky (prodej vína)
Vinařská firma nakupující hotová vína pro další zpracování (élevage). Vína se následně scelují a lahvují a prodávají se pod značkou négocianta
Více ze slovníčku vína: N
Též degustace. Je to smyslové posuzování, při kterém se hodnotí vzhled, barva, vůně a chuť vína. Pokud ochutnává odborník a uděluje přitom body - např. na výstavě vín, musí být v dobré psychické a fyzické kondici, plně soustředěn a mělo by se tak dít v čistém a klidném prostředí. Ochutnávají se nejprve bílá vína, potom červená, sekty a nakonec upravovaná vína. Postupuje se od lehčích k těžším, od sušších ke sladším
1. Část procesu šumivých vín kvašených v láhvi jako je šampaňské. Po vykvašení vytvářejí kvasinky usazeninu, která musí být odstraněna. Aby to bylo možné, jsou láhve ukládány obrácené v ledové solance na tak dlouhou dobu, než usazenina vytvoří napůl zmrzlou konzistenci přiléhající k zátce. Láhev je možno obrátit, aniž by se usazenina rozvířila. Dočasná zátka použitá k zapečetění láhve se odstraní a vnitřní přetlak je dostatečný k tomu aby ztuhlou usazeninu vypudil z lahve, aniž by se přitom ztratilo příliš velké množství vína. Víno se potom doplní a láhev je zazátkována tradiční šampaňskou zátkou 2. Odkalování je statické (sedimentací) nebo mechanické (odstředivkou, flotací) odstraňování kalících součástí moštu, které by při kvašení vína zvyšovaly obsah polyfenolických a hořkých látek
Více ze slovníčku vína: O
Značka TH. Podporuje kouřové aroma. Vhodné pro vína, která vyžadují nízkou dávku taninu, bílá i červená.
Pálení (toustování) sudu ovlivňuje chemickou strukturu dřeva a dává vínu, které v něm leží, požadované tóny. Na každém barikovém sudu je vyznačena jedna ze značek vyjadřující způsob vypálení (L-lehké pálení, M-Střední pálení, M+-silnější oheň, ML-menší oheň a delší čas pálení, H-silné pálení, TH-pálení čela).
Více ze slovníčku vína: P
Výraz německy znamená "Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete - Špičkové víno z určených pěstitelských oblastí" a je teoretickým ekvivalentem francouzského AOC. Je to též révové víno jakostní, které se smí přislazovat řepným cukrem
Všeobecně používaná zkratka v Německu pro "Qualitätswein mit Prädikat - Špičkové víno s přívlastkem". Používá se pro jakékoli německé víno vyšší klasifikace, než je QbA, která se nesmí doslazovat řepným cukrem (dle obsahu přírodního cukruse dělí na Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch a Eiswein
Více ze slovníčku vína: Q
Stáčení čirého vína z kvasnic a sedimentů
Výraz označuje přírodní sladká vína (vin doux naturel) skladovaná nejméně dva roky v dubových sudech, které bývají často přímo vystaveny slunečnímu svitu. To propůjčuje vínu výraznou chuť a vůni, která je oblíbená v oblasti Roussillon ve Francii
Více ze slovníčku vína: R
Proces odebírání nadbytečné tekutiny z kvasné nádrže za účelem vyrobit růžové víno ze samotoku. V chladnějších vinařských oblastech lze přebytek rmutu využít k výrobě tmavších červených vín, než by bylo za normálních okolností možné, a to v důsledku vyššího podílu pevných částic v tekutině, poskytující více barvícího pigmentu
Sauternská vína jsou francouzská dezertní vína, pocházející ze stejnojmenné oblasti v regionu Graves/ Bordeaux. Pro výrobu přírodních sladkých vín v této oblasti se používají odrůdy Sémillon (70-80%) a Sauvignon blanc (20-30%), které se někdy doplňují odrůdou Muscadelle.
Více ze slovníčku vína: S
Třísloviny, chemické látky obsažené ve slupkách hroznů, které se vyluhují při vinifikaci a jsou nezbytné zejména pro konzervaci červených vín, dodávají vínu trpkost a drsnější charakter
Obvyklá zkratka výrazu Trockebeerenauslese (výběr ze suchých bobulí) v Německu. Tato kategorie náleží vínům vyrobeným z individuálně sbíraných, botrytických hroznů, které byly ponechány na keřích dokud se nescvrkly. Víno je zlatavě jantarové, intenzivně sladké, viskózní, velmi komplexní a liší se jak od Výběru z bobulí (Beerenauslese), tak i od vína Kabinett
Více ze slovníčku vína: T
Plíseň, kterou za určitých podmínek zapříčiní houba botrytis cinerea
Tradiční čiřicí prostředek, kterým se z vína odstraňují negativně nabité látky
Obecná zkratka pro vin de liqueur, dolihované víno, do kterého se doplňuje alkohol ještě před zahájením kvašení
Více ze slovníčku vína: V
Pojem zbytkový cukr se rozumí obsah cukru ve víně, který neprokvasil na alkohol. Vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, většinou kategorií výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové víno či slámové víno, se zpravidla vyznačují nižším obsahem alkoholu
Víno vyrobené pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno dané oblasti nebo z povolených odrůd. Výnos při sklizni je maximálně 12 t/ha. Může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou,ale nemusí být zatříděno SZPI.
Více ze slovníčku vína: Z