Synonyma odrůdy Sauvignon
Pro sauvignon se užívají názvy: Sauvignon blanc, Blanc Fumé, Muskat-Sylvaner, Feigentraube, Fíkový hrozen.
Původ a rozšíření odrůdy Sauvignon
Původ této odrůdy je neznámý, ale pravděpodobně pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z oblastí na Loiře. Nové genetické poznatky ukazují na to, že vznikl asi ze samovolného křížení mezi odrůdami Chenin blanc a Tramín. Francouzský název je Sauvignon blanc nebo Sauvignon jaune a je potřeba ho odlišit od méněcenné odrůdy s velkým hroznem Sauvignon vert čili Sauvignonasse. Semtam se ještě vyskytuje mutace šedá Sauvignon gris s vyšší cukernatostí a s méně pronikavým aromatem a mutace růžová Sauvignon rosé, která je méně zajímavá. Ve Francii se dodnes říká, že když byl francouzský král Jindřich IV. Navarrský (1553–1610) kojencem, tišil pláč dítěte jeho dědeček tím, že mu potíral rty rozetřeným česnekem a máčel mu je vínem právě ze Sauvignonu. V dospělosti se stal král velkým vyznavačem francouzských vín, jmenovitě Sauvignonu. Na Moravě jsou největší výsadby v podoblasti Mikulovské, ze Znojemska pocházejí vína s výrazným aroma.
Charakteristika odrůdy Sauvignon
V závislosti na ročníku, na stanovišti, na době sběru a na technologii tvorby vína se vyvíjejí různé typy vína. V méně příznivých ročnících, v severnějších oblastech a při vyšší vlhkosti vznikají travnaté, kopřivové, paprikové tóny ve vůni i chuti. Při vyšším slunečním svitu a lepší vyzrálosti hroznů se začínají objevovat ovocné tóny. Napřed černorybízové, angreštové, kiwi se zábleskem citronu, pak u měkčích a kulatějších vín broskve, nektarinky a meloun. U sladkých výběrů meruňka, pomeranče, ananas i marcipán. Z vyšších sklizní a horších ročníků mohou být vína Sauvignonu lehká a tvrdá, ale většinou se setkáváme s víny plnými, často i s minerální příchutí, hlavně na půdách křemičitých (Sancerre) nebo s víny tělnatějšími na půdách hlinitých či s jemnou stavbou a bohatou hrou vůní z půd vápenitých, které podkládají i naše vinice. Intenzita aromatických látek a svěžest v mladých je pro mnohé milovníky sauvignonu velice přitažlivá. Zráním Sauvignonu na láhvi se většinou ony mladistvé tóny ztrácejí a ve víně se rozvíjí hlavně láhvová zralost, s níž narůstá i vyšší barevný tón vína a jeho plnost. Chuťový vjem trvá velmi dlouho. Barva Sauvignonu je zelenožlutá.
Snoubení vína Sauvignon a jídla
Jako aperitiv volte aromaticky výrazné a suché sauvignony. Stejná se hodí i ke studeným předkrmům, k chřestu a ke kozím sýrům. Plnější a zralá vína doplní kořeněná jídla, těstoviny s gorgonzolou nebo rybí omáčkou, vařenou šunku, bílá masa se smetanovými omáčkami, ryby s výraznější úpravou nebo uzené ryby apod.