Růžové víno neboli rosé láká svou hravostí v barvě i chuti, svěžestí a dojmem mladistvosti. Růžová vína jsou osvěžující, lahodná a mají ovocitou, nepříliš sladkou vůni a chuť obvykle po jahodách a malinách. Mají dostatek kyselin, bez kterých by jinak chutnala ploše a fádně. Růžové víno pro letní osvěžení je lehké, víno k jídlu může být i pevnější, s vyšším obsahem alkoholu, který by však neměl vystupovat.
Zbytečná je obava, že rosé vzniká slitím bílého a červeného. Růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak žije jako bílé: nejčastěji se vyrábí z odrůd modrých hroznů krátkým naležení rmutu (rozemletých hroznů, 4 – 6 h), tak se uvolní jen málo červeného barviva, poté se mošt od slupek oddělí. Díky tomu se růžová pyšní rozsáhlou škálou barev dle odrůdy a technologie: je báječné pak vylíčit svoji sklenku jako malinovou, lososovou, jako červánky, květy pivoněk…
Klaret (claret) se správně počítá k bílým vínům, ale pro svou jemně růžovou barvu jsme jej zařadili sem. Výroba se liší tím, že modré hrozny se nedrtí, ale jen jemně vylisují nebo se mošt získá samotokem. Klarety jsou velmi jemné a lehké, téměř bez tříslovin. Obojí zpříjemní letní odpolední posezení, zahradní party či večerní koupání…
Více o růžových vínech, klaretech, jejich výrobě, historii i názvosloví se dozvíte v Průvodci vínem.