Synonyma odrůdy Rulandské šedé
V zahraničí nese název Pinot gris, Pinot grigio, Ruländer, Grauer Burgunder, Ruländer, Szürkebarát, Tokayer, Rulandac sivi, Tokay d´Alsace, Roučí šedé.
Původ a rozšíření odrůdy Rulandské šedé
Přes svou nespornou hodnotu je Rulandské šedé méně rozšířená odrůda (v celosvětovém měřítku). Pinot gris vznikl mutací z Pinot noir. Původem je to velmi stará odrůda asi z Francie. Název používaný v ČR (Rulandské) je odvozen od německého obchodníka Rulanda, který tuto odrůdu rozšiřoval ve Falci. Rulandské šedé pravděpodobně vzniklo pupenovou mutací Rulandského modrého. Rulandské modré totiž poměrně často vytváří pupenové mutace. Na jednom keři tak rostou hrozny modré i šedé, dokonce se najdou i dvoubarevné hrozny a bobule. Oddělením části dřeva s šedými bobulemi tak pravděpodobně vznikla tato nová odrůda. Můžeme předpokládat, že odrůda existovala velmi dávno, pravděpodobné zmínky jsou už ze 14. století. Pravlastí bylo možná Burgundsko, ale nejvíce rozšířené bylo v oblasti Champagne, odkud se šířilo do Německa a dále do střední Evropy. Do Čech odrůdu nechal pravděpodobně přivézt Karel IV. Prý ji dovezl až do Maďarska, a na jeho přání ji vysadili u Balatonu. U nás se pěstovala už v 15. století, ale souvislé výsadby však vznikly až roku 1910.
Charakteristika odrůdy Rulandské šedé
Výběry a bobulové výběry lze při dostatečném obsahu kyselin zařadit mezi bílá vína nejvyšší jakosti za předpokladu dostatečně vysokého extraktu. Naproti tomu přišli Italové s myšlenkou dobýt některé evropské trhy lehkým, svěžím a jemně aromatickým Pinot grigio o vysokých sklizních v oblasti Veneto a uspěli excelentně zejména v Německu u mladých lidí. Rulandské šedé se v menší míře rozšířilo i do zámoří, odkud přicházejí jeho vína ovocných vůní po jablkách, hruškách, mangu, květinách a dokonce i po kozím pysku. Od vín Rulandského šedého se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, medově nasládlá vůně s pomerančovými tóny. K dosažení typičnosti je nutná vyzrálost alespoň na stupeň pozdního sběru a výše. Pak vína obsahují i vyšší míru alkoholu a glycerolu, čímž se do jisté míry imituje sladký vjem, který spolu se skutečným zbytkem cukru vyrovnává převahu alkoholu nad kyselinami. Obsah kyselin je nutné při vinifikaci bedlivě hlídat, podobně jako barevný tón vín, který může při nedostatečně rychlém zpracování šedomodrých hroznů vystřelit až do růžova.
Snoubení vína Rulandské šedé a jídla
Je vděčným partnerem českých i světových gastronomických specialit. Zkuste pěkný kabinet či pozdní sběr pinotu někdy zkombinovat s chřestem, sladkovodními rybami nebo bílým drůbežím masem. A nevynechejte ani paštiky, k nim však volte víno polosuché.