Původ a rozšíření odrůdy Pálava
Mladá odrůda pochází z Moravy, kde byla Ing. J. Veverkou ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích a Perné vyšlechtěna. Jedná se o křížení odrůd Tramínu červeného a Müller Thurgau. Vyšší pravidelné sklizně (než u Tramínu) a oblíbenost u zákazníků dává této odrůdě dobré vyhlídky do budoucna. Nejvíce je Pálava pěstována v podoblasti Znojemské a Slovácké.
Charakteristika odrůdy Pálava
Pálava dobře dozrává i plodí. Často se setkáme s vysokými přívlastky a víny s vyšším zbytkovým cukrem a velmi aromatickými. Zlatožlutá barva, tramínová vůně po růžích, doplněná vůní vanilky. Víno je plné, vláčné a s dlouho trvajícím odchodem. Díky vyššímu obsahu kyselin než má Tramín, mívají vína Pálavy jemnější harmonii a jsou pro mnohé konzumenty přitažlivější.
Snoubení vína Pálava a jídla
Vína odrůdy Pálava podáváme nejlépe k silněji kořeněným jídlům, k paštikám, sladkým úpravám masa a k ovčím či kozím sýrům.