Původ a rozšíření odrůdy Neuburské
Neuburské bývalo na Moravě dosti rozšířeno a do značné míry potlačilo předtím nejrozšířenější odrůdu Sylvánské zelené. Pochází z Rakouska, kde se pěstuje pod názvem Neuburger. Podle genové analýzy tato odrůda vznikla náhodným křížením Veltlínského červeného a Sylvánského zeleného. O jejím vzniku se vypráví legenda, že v šedesátých letech 19. století její réví vyvrhl na břeh v oblasti Wachau mocný Dunaj a místní vinaři jej vysadili do svých vinic, kde se velice dobře ujal a víno z něj zachutnalo. V ČR je Neuburské nejvíce rozšířeno ve vinařské podoblasti Velkopavlovické a Slovácké.
Charakteristika odrůdy Neuburské
Kvalita mladého vína bývá průměrná, avšak ležením na láhvi jeho jakost roste, zaplňuje se, přibývá buketních látek a vzrůstá sametový dojem v ústech. Neuburské je v barvě žluté, u vyšších přívlastků až zlatožluté. Vůně středně plná, harmonická. V mladém víně jsou vůně ořechů a ve zrajícím přecházejí do vůní červeného ovoce. Dochuť je harmonická, neutrální a dlouhá s nižší svěží kyselinkou.
Snoubení vína Neuburské a jídla
K hustým omáčkám, pečené drůbeži nebo k paštice jsou vína této odrůdy nejvhodnější. Dále také lze doporučit k vařeným masům, přírodní úpravě vepřového či k vydatnějším, ale neutrálním jídlům. Také se hodí k bílým sýrům a zeleninovým polévkám.