Původ, rozšíření a charakteristika odrůdy Muškát Ottonel
Pochází z Francie, kde jej ze semene vypěstoval Robert Moreau. Je pravděpodobně křížencem odrůd Chrupka bílá a Muškátu žlutý. Vína jsou nesmírně jemné muškátové chuti, v chuti a vůni můžeme cítit i růži. U nás se pěstuje jen vzácně, je totiž náročná a vyžaduje záhřevné, kypré a hluboké půdy, s nízkým obsahem vápna a chráněná a teplá stanoviště. Doma je hlavně ve francouzském Alsasku a Maďarsku. V Burgenlandu (Rakousko) a Murfatlaru (Rumunsko) se z přezrálých hroznů této odrůdy vyrábějí vynikající přírodní dezertní vína.
Snoubení vína Muškát Ottonel a jídla
Nejčastěji kombinujeme s husími játry nebo sladkými dezerty. Dobrá i jako lehký suchý aperitiv.