Původ a rozšíření odrůdy Kerner
Odrůda byla vyšlechtěna ve Weinsbergu v Německu A. Heroldem v roce 1929 křížením odrůd Trolínské a Ryzlink rýnský. Je pojmenována po Justinu Andreasi Christianu (von) Kernerovi, lékaři a básníku z Weinsbergu, který svým pacientům doporučoval sklenku vína denně jako nejlepší přírodní léčebný prostředek.
Charakteristika odrůdy Kerner
Zelenožlutá až slámově žlutá barva, intenzivní ryzlinková vůně s podstatně vyšší kořenitostí a s tóny tmavého medu. Víno velmi plné, s mohutným nástupem a dlouhou perzistencí, někdy s nahořklým závěrem. Ve vůni a chuti můžeme rozeznat rybíz, muškát, tmavý med, kořenitost či máslové tóny.
Snoubení vína Kerner a jídla
Víno se výborně hodí k různým předkrmům, včetně plodů moře, ke grilovanému telecímu masu, k rybám i uzeným, ke chřestu a k mnoha druhům sýrů, zvláště k roztíratelným. Mladá vína je vhodné podávat v pohárech pro mladá vína při teplotě 7–8 °C a vína zralá při teplotě 9–10 °C. Jen vysoce vyzrálá vína přívlastková při teplotě 10–11 °C.