Původ a rozšíření odrůdy Irsai Oliver
Irsai Oliver je kříženec Bratislavského bílého a Čabaňské perly, kterého v Maďarsku roku 1930 vyšlechtil Pál Kocsis. O původu názvu odrůdy koluje více domněnek; jedna říká, že byla pojmenována po řidiči šlechtitele, podle druhé hypotézy se tak měl jmenovat szegedský vinař, který jej první začal komerčně pěstovat a vyrábět odrůdová vína, třetí tvrdí, že se jedná o náhodně zvolené jméno jednoho z kecskemétských chlapců. V každém případě se mluví o mužském jméně Olivér Irsai.
Synonyma odrůdy Irsai Oliver
Mezi četná synonyma patří: Irsai Olivér (Maďarsko), Irsay Oliver (Francie), Iršaj, Иршаи Оливер, Золотистый ранний (Rusko), Aranyló, A. Korai, Carola, Irchai Oliver, I. O. Muskotály, Irchoi Oliver (Bulharsko), I. O. Muskotály, Karola (Rumunsko), Korai Aranyló, Muscat Oliver, Zolotistyj rannij.
Charakteristika odrůdy Irsai Oliver
Hrozny se nejčastěji používají k výrobě vín jakostních. Často se též uplatňují při výrobě burčáků. Při výrobě je vhodné použít silně reduktivní technologii, která zabezpečí zachování dostatečného obsahu kyselin a zvýraznění muškátového aroma. Při lahvování se doporučují i plastové zátky pro uchování charakteru vína, protože vína mají sklon k oxidaci. Barva typického odrůdového vína je světle žlutá, vůně muškátově kořenitá, chuť muškátová, méně plná a kratší. Irsai Oliver se často používá i do směsí (výrobě známkových jakostních vín – cuvée) s kyselejšími víny, např. s ryzlinkem vlašským.
Snoubení vína Irsai Oliver a jídla
Pro svou výraznou vůni je víno doporučováno jako dezertní přípitek, případně k těžkým a hutným sýrům či k dezertům.