Původ a rozšíření odrůdy Hibernal
Německá interspecifická odrůda, která se výborně hodí k produkci přívlastkových vín a také na bio vína a ke zpracování technologií sur lie. Víno je charakteru ryzlinku rýnského, objevují se jemné sauvignonové tóny, příjemné kyseliny. Byla vyšlechtěna roku 1944 v Německu, kříženec odrůd Seibel 7053 (Chancellor) a Ryzlink rýnský. Název odrůdy poukazuje na její schopnost dobře odolávat zimním mrazům (z latiny „hiberna“, tedy „zima“ či „hibern“, „přezimovat“). Jde o vhodnou odrůdu k produkci kvalitních přívlastkových vín a jako hybrid též k výrobě biovín i pro technologii sur lie.
Charakteristika odrůdy Hibernal
Typické odrůdové víno má zelenožlutou barvu, vůně je intenzivní, příjemně ovocitá, chuť plná, velmi extraktivní, typicky kořenitá. V odrůdovém víně je vyšší obsah kyselin, ve výběrech jemná harmonie. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, angrešt, ananas, broskev, grapefruit, červený pomeranč, kiwi, jablko, hrušku, meruňku, broskev, jemné květinové tóny, v odchodu někdy též jemnou hořčinku. Víno je vhodné k archivaci.
Snoubení vína Hibernal a jídla
Hibernal můžeme podávat k předkrmům, rybám nebo k mořským plodům. Sladké výběry se dobře hodí k dezertům.