Původ a rozšíření odrůdy Cabernet Sauvignon
Světově velice oblíbená odrůda Cabernet Sauvignon patří mezi staré odrůdy a pochází z Bordeaux z Francie. Původní odrůdou je Cabernet Franc, úzce příbuzný s volně rostoucí révou lesní. Jeho přirozeným opylením odrůdou Sauvignon Blanc vznikla v současnosti módní modrá odrůda Cabernet Sauvignon. S cca 140 000 ha celosvětových výsadeb drží sedmou příčku. Říká se o něm, že je arogantním narušitelem oblastních tradic, vytlačuje nemilosrdně ostatní modré odrůdy, že doslova pobláznil šiky milovníků vína, kteří jsou ochotni zaplatit jakékoliv sumy za vína z minimálních sklizní až neskutečně hustých vín této odrůdy. V České republice je Cabernet Sauvignon nejvíce pěstován ve vinařské podoblasti Mikulovské.
Synonyma odrůdy Cabernet Sauvignon
Petit-Cabernet, Bouchet, Sauvignon Rouge
Charakteristika odrůdy Cabernet Sauvignon
Tmavě granátová barva, někdy s modravým zábleskem, jejíž sytost se stárnutím stupňuje. Typickou vůni černého rybízu doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů a dle různých oblastí i vůně třešní, ostružin, tabáku, cedrového dřeva nebo u vín ze zámoří marmeládové tóny. Chuť bývá mohutná s dlouhotrvajícím dojmem, kořenitá; u mladých vín silně tříslovitá, u vyzrálých hebce sametová. V nezralých ročnících a při přetížení keřů úrodou se objeví ve víně zelené tóny, vůně zelené papriky, hrubost. Ve většině oblastí se školení vína provádí v sudech barrique, které předávají vínům další vůně a chuť, zejména po vypalování sudů (toastování). Vína zrají velmi pomalu. Lahvují se po jeden a půl až dvou letech, příjemná k pití jsou po čtyřech až pěti letech, svého optima dosáhnou po pěti až deseti letech, i později.
Snoubení vína Cabernet Sauvignon a jídla
Plná, aromatická vína doporučujeme k doprovodu masitých pokrmů, zejména jehněčí pečeni, bifteku, krůtímu masu nebo k úpravám s kořenitými omáčkami.