Původ a rozšíření odrůdy Cabernet Moravia
Moravská „kabernetová“ odrůda s velkým potenciálem. Odrůdu vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi, který ji získal křížením Cabernetu Franc a Zweigeltrebe. Dnes odrůdu najdete téměř na 200 ha vinic. Do Státní odrůdové knihy byla „Moravia“ zapsána v roce 2001. Záhy se stala populární mezi vinohradníky a vinaři a má nejlepší předpoklady k nárůstu osazených ploch.
Charakteristika odrůdy Cabernet Moravia
Tmavě granátová barva. Aromatické látky černorybízové, typické pro kabernetové odrůdy, jsou spojeny s ovocností a s dobře strukturovanými tříslovinami, které dávají při zrání na láhvi příjemný komplex typický pro červená vína severnějších oblastí.
Snoubení vína Cabernet Moravia a jídla
Servírujeme k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami, k tmavým či uzeným masům, k tučným sýrům.