Původ a rozšíření odrůdy Aurelius
Mladá odrůda vyšlechtěna na domácí půdě, ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné Ing. J. Veverkou a Ing. F. Zatloukalem. Ke křížení byl použit materiál odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. Do Státní odrůdové knihy byl Aurelius zapsán v roce 1983. Název je odvozen od římského císaře Marka Aurelia Proba, který se významně přičinil o rozšíření révy vinné na našem území: např. zrušil zákaz vysazování révy v provinciích na sever od Alp a právě Římané vysázeli víno v kraji pod Pálavou. Dosud je nejvíce rozšířena ve vinařské podoblasti Mikulovské, vhodná je pro všechny české a moravské podoblasti.
Charakteristika odrůdy Aurelius
Při pečlivém ošetřování proti působení plísně šedé lze pravidelně docilovat vína s přívlastkem pozdní sběr nebo výběr hroznů. Kvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širšího spektra, jemně kořenité a svěží, ovšem méně svižné a elegantní než Ryzlink rýnský. Zelenožlutá barva, ve vůni můžeme hledat kdoule a lípu, citronovou kůru, jablko a mírnou kořenitost.
Snoubení vína Aurelius a jídla
Podobně jako ryzlink jsou vína vhodná k lehčím úpravám drůbeže. V jakosti kabinet se jedná o vynikající doplněk ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry je dobré podávat k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry samozřejmě k dezertům.