Původ a rozšíření odrůdy André
Česká odrůda vyšlechtěná ve Velkých Pavlovicích křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Jejím autorem je Ing. J. Horák. André nese jméno na počest francouzského přírodovědce a pedagoga Christiana Carla Andrého (1763–1831), který byl zakladatelem spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně.
Charakteristika odrůdy André
Mladá vína se mohou sice projevovat výraznou tmavě ovocnou aromatickou vůní až do lesního ovoce, ale kvůli kyselinám a tříslovinám zároveň poměrně tvrdě až hrubě v chuti a je nutné počkat do lahvové zralosti. Vína z velmi dobře vyzrálých hroznů, u nichž proběhlo jablečno-mléčné kvašení, mají tmavě granátovou barvu, jsou plná a po vyzrání na sudech a na láhvích se u nich vyvine hebká chuť zralé třísloviny. André má tmavě granátovou barvu, vůní zralých ostružin a chuť je podbarvena tvrdším projevem tříslovin a kyselin v mladém víně se zralou plností při dostatečné ovocnosti ve vínech láhvově zralých, v nichž se zvyšuje plnost a typičnost červeného vína.
Snoubení vína André a jídla
Vína jsou vhodná ke grilovaným masům a k tučnějším sýrům. Jsou vítaným doplňkem tvrdých sýrů. Velice dobře se snoubí s tmavými a uzenými masnými pokrmy.