Původ a rozšíření odrůdy Alibernet
Původně ukrajinská odrůda patřící do skupiny odrůd barvířek. Byla vyšlechtěna na ukrajinském Vědecko-výzkumném ústavu pro vinohradnictví v Oděse (P. K. Ajvazjan, E. N. Dokučajeva, reg. 1975). V okolí se pěstuje pod názvem Oděsskij čornyj. Alibernet je více rozšířen na Slovensku, kde v teplejších podmínkách je kvalita vína kabernetového typu zvláště dobrá. Odrůda vznikla křížením Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon. V ČR zatím nejvíce pěstována ve vinařské podoblasti Velkopavlovické.
Synonyma odrůdy Alibernet
Odesskij čornyj (Одесский черный), Алиберне, Odesskij červenyj, šlechtitelský název Semjanets 1-17-4.
Charakteristika odrůdy Alibernet
Víno může dosahovat velmi dobrou jakost a může být i dostatečně plné při snížené sklizni na keř a v teplých podmínkách, odrůda je náročná na stanoviště. Z vyšších sklizní je řídké, méně barevné, s nepříjemně vysokým obsahem kyselin. Alibernet je v barvě opravdu velmi tmavě červený, vůně je výrazně kabernetová a chuť je středně plná, s vyšším obsahem tříslovin, jenž při ležení zrají až do neutrální hebkosti. Při odpovídajícím ošetřování vinice lze produkovat odrůdová vína. Zároveň je odrůda vhodná do směsí (cuvée), jimž dodává barvu a kabernetové aroma.
Snoubení vína Alibernet a jídla
Velice vhodné podávat k pokrmům ze zvěřiny. V černomořské oblasti se z Alibernetu vyrábějí i dezertní a šumivá vína.