Sevar
Původ a rozšíření odrůdy Sevar
Záměrem Ing. Václava Křivánka, RNDr. Zdeňka Hrabovanského a Ing. Aloise Tománka ze ŠSV Polešovice bylo vyšlechtit odrůdu se zvýšenou odolností proti houbovým chorobám a mrazu. To se povedlo roku 1964, ovšem zápis do Státní odrůdové knihy se dočkala až roku 2008. Vznikl křížením Seyve Villard x Svatovavřinecké. Sevar je nadmíru odolný houbovým onemocněním i plísním a je tak ideální pro ekologické pěstování (bio produkce).
Charakteristika odrůdy Sevar
Charakter vína připomíná Neronet nebo ukrajinský Alibernet. Do kabernetové rodiny ale nepatří, je to atypická odrůda. Ve víně se projevují vůně a chuť lesních jahod, ostružin, ale i určitá divokost hybridního rodiče. Aby šlo z hroznů Sevaru udělat dobré víno, musí hrozny dozrát nejméně na cukernatost 19° ČNM, ale nejlépe ještě výše. Víno je výborné kvality, tmavočervené barvy, jemně až silně aromatického typu s jemnou kyselinkou, která chybí u jižních vín. Důležité je, že víno dosahuje konzumní zralosti již v prvním roce a vyhovuje trendu konzumace mladých svěžích vín. Typické víno Sevar má zajímavý buket i chuť. Prolínají se vůně květinové a ovocné po malinách, ostružinách, lesních jahodách, ale i rybízu a borůvkách. Při odpovídající technologii je možné dosáhnout tónů přírodně dezertního vína. Sevar se dá zařadit mezi barvířky. Výsadby u nás jsou spíše pokusné, experimentují s ním také v Polsku, sevar však může být do budoucna velkým přínosem ve skupině červených vín.