Neronet
Původ a rozšíření odrůdy Neronet
Tuto barvířku vyšlechtil prof. ing. Vilém Kraus, CSc. Odrůda byla zapsána do Státní odrůdové knihy po jeho 31letém úsilí až v roce 1991 a vznikla křížením (Modrý Portugal x Svatovavřinecké) x (Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon). V ČR je nejvíce rozšířeno její pěstování v oblasti Slovácké a Velkopavlovické.
Charakteristika odrůdy Neronet
Vína Neronetu mají velmi intenzivně zbarvené červené víno, kde je možné vnímat slabší náznak černého rybízu spolu s višněmi. Víno je středně plné, přináší charakter vín jižnějších vinařských oblastí a má výraznější strukturu tříslovin. Díky vysokému množství tříslovin je vhodné ke zvyšování barevnosti i obsahu tříslovin jiných červených vín, jejichž charakter se přitom nenarušuje. Protože je Neronet raně zrající barvířka, dává intenzivně barevné víno i v nepříznivých ročnících, kdy je žádoucí zvyšovat barevnost našich červených vín, aby obstála v konkurenci se zahraničními.
Snoubení vína Neronet a jídla
Lze směle doporučit k různým úpravám těstovin a přírodně upraveným masům.