Frankovka
Původ a rozšíření odrůdy Frankovka
Tradiční odrůda pěstovaná ve střední Evropě. Tato starobylá odrůda pochází z Rakouska. Na jejím vzniku se podílela odrůda Heunisch, druhý rodič nebyl s jistotou stanoven. U nás je nejvíce pěstována ve vinařské podoblasti Velkopavlovické a Slovácké.
Synonyma odrůdy Frankovka
Blaufränkisch, Blauer Limberger, Lemberger, Limberger, Kékfrankos a desítky dalších, lokálně používaných synonym.
Charakteristika odrůdy Frankovka
Víno Frankovky má tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. Přirozeně má vyšší obsah kyselin než ostatní odrůdy. V mládí překrývá chuť tvrdých kyselin ostatní látky. Po zmírnění tvrdých tónů mladosti se objevuje příjemná kořenitost spojená s ovocností, především ostružinovými vůněmi a vyzrálým projevem extraktivního vína typického pro severní vinařské oblasti, které se v nejlepších ročnících vyznačuje hebkostí. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, švestky a černé třešně, jádra peckovin a skořici.
Snoubení vína Frankovka a jídla
V závislosti na vyzrání může být buď běžným vínem ke svačinám a k celé řadě obvyklých jídel všedního dne. Jako víno láhvově zralé z dobrých ročníků se krásně snoubí s pečenými masy, se zvěřinou, kachnou i husou, gulášem, s jídly z vnitřností, ale i ke kořeněným jídlům zeleninovým, k polentě, ke zrajícím i bílým sýrům, k těstovinám v kořenité úpravě, k některým typům pizzy.