Agni
Původ a rozšíření odrůdy Agni
Tato odrůda patří do velice malé skupiny modrých muškátových vín. Jedná se o mladou odrůdu vyšlechtěnou ve spolupráci dvou šlechtitelských stanic vinařských (Velkých Pavlovice a Perná; Jan Havlík, Ing. František Zatloukal a Ing. Ludvík Michlovský, 1973). Vznikla křížením André a Irsai Oliver a do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 2001.
Charakteristika odrůdy Agni
Hrozny dosahují vysoké cukernatosti a zrají brzy. Víno je plné, zvláštního, pro červená vína nezvyklého typu s výrazným muškátovým aroma, které je doplněno květinovými tóny. Tříslovina vín odrůdy Agni je velice jemná. Není příliš pěstováno, ale mohlo by se asi uplatnit při výrobě vín dezertních. Jinou možností uplatnění na trhu je využití pro speciální vína s deklarovanou odlišností. Na světě je totiž jen málo modrých muškátových odrůd. I použití pro výrobu růžových či šumivých vín může být pro tuto odrůdu cestou k většímu rozšíření.
Snoubení vína Agni a jídla
Lze doporučit k dezertům a sýrům se zelenou plísní. Zajímavá jsou rozhodně i samostatně.