Veltlínské zelené
Původ a rozšíření odrůdy Veltlínské zelené
V současnosti druhá nejpěstovanější odrůda u nás a v sousedním Rakousku zaujímá dokonce 49 % rozlohy všech vinic, které můžeme pravděpodobně označit jako zemi původu. To naznačuje i kdysi užívaný název „Mouhatrstrebe“ (podle vrchoviny Manhartsberg). Jedním z rodičů je pravděpodobně Tramín. Veltlínské zelené je hojně rozšířeno i v Maďarsku. U nás ho lze nejčastěji spatřit ve vinicích vinařské podoblasti Velkopavlovické.
Synonyma odrůdy Veltlínské zelené
Dalšími názvy jsou Grüner Veltliner, Grůunmuskateller, Zöldveltelini, Veltlinac zleni. Na Moravě se mu říkalo Bělošpičák.
Charakteristika odrůdy Veltlínské zelené
Víno má zelenožlutou barvu a jako mladé voní svěžestí, pepřnatostí a někdy i lehkou vůní doutníku. Z vinic na hlinitých půdách se objevuje vůně lipového květu, na půdách prvohorních hořkomandlová, na spraších kořenitá. Při zrání na láhvích se nejprve objevují zesílené kořenitě pepřnaté tóny, které posléze ustupují a nejvíce kraluje mandlová chuť zjemněná u predikátních vín vyšších stupňů sametovou plností. Veltlínské zelené se používá do směsí pro známková vína a také jako surovina pro výrobu šumivých vín.
Snoubení vína Veltlínské zelené a jídla
Vína této odrůdy jsou vhodná pro denní stolování. Jako střik tiší žízeň. V gastronomii je použití Veltlínského zeleného opravdu široké a lze doporučit velké škále pokrmů. Mladá vína doprovodí masa postudenu, vyzrálá k hovězímu a k neutrálním omáčkám.