Veltlínské červené rané
Synonyma odrůdy Veltlínské červené rané
Synonyma odkazují na pěstování "večerky" v Rakousku: Malvasier, Malvasia, Frühroter Veltliner.
Původ a rozšíření odrůdy Veltlínské červené rané
Genetické studie ukazují, že se na vzniku podílelo Sylvánské zelené a Veltlínskéčervené, podobně jako tomu bylo u Neuburského, takže jsou tyto dvě odrůdy blízce příbuzné. Prakticky je rozšířeno jen u nás a v Dolním Rakousku. Nejvíce je v ČR pěstováno na Kyjovsku a Brněnsku, odrůda však postupně mizí z našich vinic a je nahrazována cennějšími.
Charakteristika odrůdy Veltlínské červené rané
Víno je zlatožluté barvy, neutrální vůně, plné a s nízkým obsahem kyselin. Při vyšší cukernatosti moštů se objevují i medové tóny. Vzhledem k nízkému obsahu kyselin zraje víno poměrně rychle, a proto se ho často využívá k urychlenému zrání směsí vín této odrůdy s odrůdami pozdními, jako je Ryzlink vlašský. Protože vína postrádají osobitý výraz, jsou méně oblíbena.
Snoubení vína Veltlínské červené rané a jídla
Podávání vín odrůdy Veltlínského červeného raného je vhodné k běžnému pití, k denní stravě a masitým svačinám. Také k hutným polévkám s omáčkou nebo ke studené míse.