Tramín červený
Synonyma odrůdy Tramín červený
Tramín, Gewürztraminer, Tramín kořenný, Roter Traminer, Piois tramini, Traminac crveni, Traminac mirisavi, Uva aminea
Původ a rozšíření odrůdy Tramín červený
Tramín stojí geneticky velmi blízko k volně rostoucí lesní révě, z níž mohl vzniknout nahodilým křížením s některou dávnou kulturní odrůdou pěstovanou Římany. Podílel se i na vzniku dalších klasických evropských odrůd révy vinné. Pravděpodobným místem vzniku může být i okolí města Tramin v Jižním Tyrolsku, kde je dokumentován již v 15. století, ale mohl se rozšířit také z Maďarska, Rakouska či jihovýchodní Evropy. Není žádného rozdílu mezi Tramínem červeným a Tramínem kořenným, jak se dříve předpokládalo. V ČR se nejvíce pěstuje v podoblasti Mikulovské.
Charakteristika odrůdy Tramín červený
Vína Tramínu mají intenzivnější barvu než většina ostatních bílých vín – jsou zelenožlutá až zlatožlutá. Pro víno Tramínu je příznačná bohatost omamující vůně a kořenitosti, které jsou u vyšších stupňů přívlastkových vín podbarveny sladce medovými tóny hrozinek. Pochází-li víno z přiměřeně velké sklizně a vyzrálých hroznů, pak chutná zcela jinak než všechna ostatní bílá vína. Jeho základní vůni lze přirovnat k vůni čajové růže, kterou doprovázejí další odstíny vůní: skořice, květů pomeranče a citrusových plodů. Většina vín Tramínu bývá s menším či větším zbytkem cukru, který podporuje typické aroma a chuť. Vína Tramínu mají dlouhou perzistenci a neslouží k běžnému pití. Vyžadují odpovídající rozpoložení a váš čas k vychutnávání všech zážitků, které mohou přinést.
Snoubení vína Tramín červený a jídla
Tramín se hodí podávat ke slavnostním příležitostem. Hlouběji vyhlazený lze doporučit jako aperitiv i digestiv. Často se nabízejí jako doprovod určitých předkrmů, zejména paštiky z husích jater. Nebo k ovčím či kozím sýrům na konci stolování. Suché Tramíny se doporučují k cibulovému koláči, k uzeným rybám. Vína Tramínu lze předložit i k některým exotickým, silně kořeněným jídlům asijské kuchyně.