Ryzlink vlašský
Původ a rozšíření odrůdy Ryzlink vlašský
Původ této staré odrůdy je zatím stále neznámý. Je však prokázáno, že s Ryzlinkem rýnským nejsou nijak příbuzensky spřízněni.
Synonyma odrůdy Ryzlink vlašský
Synonyma jsou Welschriesling, Riesling italico, Olaszrizling, Rizling italijanski, Lašski rizling.
Charakteristika odrůdy Ryzlink vlašský
Vína se vyznačují vyšším obsahem kyselin, které mohou být až ocelové, při lepší vyzrálosti hroznů a nižší sklizni jsou svěže pikantní a ve vyšších stupních přívlastkových vín působí příjemným zralým dojmem, tvoříce harmonii se zbytkovým cukrem. Žlutozelená barva, u mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevují vůně lučního kvítí. Ryzlink vlašský je vynikající již od vín jakostních, z nichž zavoní rybíz či angrešt a na vápenité půdě kytice lučního kvítí, až po delikátní, medově vyzrálá vína výběrů s příchutí hrozinek, podbarvená citronovými tóny jemné botrytidy. Ryzlink vlašský také dával vždy vítanou surovinu pro šumivá vína a je stále důležitou složkou všemožných vín známkových, v nichž tvoří páteř směsi, která by se bez jeho přítomnosti mohla zbortit do měkce se rozplývající unylosti.
Snoubení vína Ryzlink vlašský a jídla
Lehká, tvrdší vína se hodí ke svačinám s uzeninou. V suchém provedení jsou vynikající jako aperitiv ke studeným předkrmům a široké paletě jednoduchých jídel všední kuchyně. Jako vinný střik dobře uhasí žízeň. Hodí se k zeleninovým jídlům i polévkám, bílým sýrům, lehké úpravě ryb a jemným paštikám.