Ryzlink rýnský
Synonyma odrůdy Ryzlink rýnský
Pro ryzlink rýnský se užívají synonyma: Starosvětské, Rheinriesling, Petit Riesling, Rajnai rizling, Graševina White Riesling, Roháč, Gentil Aromatique, Johannisberg.
Původ a rozšíření odrůdy Ryzlink rýnský
Kořeny této odrůdy jsou z písemných záznamů doložitelné již od 14. století. Z počátku druhořadá odrůda, která byla ve vinici vysazena a sklízena jen s významnějšími a jenž byla přehlížena. Vše se změnilo čirou náhodou a i díky lidské nedochvilnosti ve století 18. Když johannisbergští mniši trpělivě čekali na povolení ke sklizni, hrozny Ryzlinku rýnského byli v jejich vinicích napadeny ušlechtilou plísní šedou. Po očekávané sklizni mnichové odděleně zpracovali napadené a zdravé hrozny. Výsledek byl udivující a z nynějšího postavení Ryzlinku rýnského v „hierarchii“ odrůd jednoznačný. Dnes je pěstován po celém světě a je zařazován mezi nejkvalitnější odrůdy pro výrobu bílých vín. Z nejnovějších genových analýz se zjistilo, že tato odrůda pravděpodobně pochází z náhodného křížení Heunisch a Tramínu. Ryzlink rýnský je u nás nejvíce pěstován v podoblasti Slovácké.
Charakteristika odrůdy Ryzlink rýnský
V chuti ryzlinkových vín hraje velkou úlohu kyselina a její zralost. Od ocelové kyseliny v nezralých ročnících, přes příjemně říznou až po svěže zralou, která je nezbytnou součástí velkých vín výborných ročníků a současně oporou tvorby buketu a chuťových látek láhvové zralosti. Nejtypičtěji se „ryzlinkový fenomén“ projevuje ve zralých, suchých, kabinetních vínech. Ve vyšších stupních predikátních vín je postupně onen fenomén překrýván narůstajícím tělem vína, případně tóny zralosti vyprodukovanými ušlechtilou plísní. Žlutozelená barva, velmi decentní a éterická vůně s náznakem lipového květu, případně broskví, meruněk, ananasu a při vyzrávání kdoulí – to vše můžeme u Ryzlinku rýnského najít. Minerální plnost přechází do pepřnaté kořenitosti láhvově zralého vína, které se vyznačuje elegancí díky zvýrazněné souhře mezi kyselinami a extraktivními látkami.
Snoubení vína Ryzlink rýnský a jídla
Jakostní vína této odrůdy jsou vhodné k lehčím úpravám drůbeže. V třídě kabinet jsou jedinečná ke studeným předkrmům z telecího masa. Pozdní sběry jsou doporučovány nejen k pstruhům, ale i mnoha dalším úpravám ryb. Sladké výběry jsou ideální k dezertům. Ryzlink rýnský je dobrou volbou pro dlouhá posezení u malého zákusku v kruhu dobrých přátel.