Charakteristika odrůdy Rulandské šedé
Přes svou nespornou hodnotu je Rulandské šedé méně rozšířená odrůda (v celosvětovém měřítku, u nás jedna z nejoblíbenějších).
Výběry a bobulové výběry lze při dostatečném obsahu kyselin zařadit mezi bílá vína nejvyšší jakosti za předpokladu dostatečně vysokého extraktu. Naproti tomu přišli Italové s myšlenkou dobýt některé evropské trhy lehkým, svěžím a jemně aromatickým Pinot gris o vysokých sklizních v oblasti Veneto a uspěli excelentně zejména v Německu u mladých lidí. Rulandské šedé se v menší míře rozšířilo i do zámoří, odkud přicházejí jeho vína ovocných vůní po jablkách, hruškách, mangu, květinách a dokonce i po kozím pysku.
Pinot gris je odrůda, od jejíchž vín se očekává plnost, hebkost, vysoký extrakt, pomerančové tóny ve vůni spojené s dojmy medovosti. K dosažení typičnosti je nutná vyzrálost alespoň na stupeň pozdního sběru a výše. Pak se objevuje ve vínech i vyšší obsah alkoholu a glycerolu, čímž se do jisté míry imituje sladký vjem, který spolu se skutečným zbytkem cukru vyrovnává převahu alkoholu nad kyselinami, jejichž obsah je nutné při vinifikaci bedlivě hlídat, podobně jako barevný tón vín, který může při nedostatečně rychlém zpracování šedomodrých hroznů vystřelit až do růžova.
Pinot gris má zlatožlutou barvu, medově nasládlou vůni s jemným pomerančem. Víno je velmi plné, obvykle s vyšším obsahem glycerolu i alkoholu, harmonické, vláčné s utlumeným působením kyselin a s dlouho trvající dochutí.
Jména odrůdy používaná v zahraničí
Pinot gris, Pinot grigio, Ruländer, Grauburgunder, Ruländer, Szürkebarát, Tokayer, Roučí šedé.
Historie odrůdy Rulandské šedé
Pinot gris vznikl mutací z Pinot noir. Mylný název v ČR (Rulandské) je odvozen od obchodníka Rulanda, který tuto odrůdu rozšiřoval ve Falci. Rulandské šedé je velmi stará odrůda. Pravděpodobně vznikla pupenovou mutací Rulandského modrého. Rulandské modré totiž poměrně často vytváří pupenové mutace. Na jednom keři tak rostou hrozny modré i šedé, dokonce se najdou i dvoubarevné hrozny a bobule. Oddělením části dřeva s šedými bobulemi pravděpodobně vznikla odrůda Rulandské šedé. Můžeme předpokládat, že odrůda existovala již dříve, pravděpodobné zmínky jsou už ze 14. století. Pravlastí bylo možná Burgundsko, ale nejvíce rozšířené bylo v oblasti Champagne, odkud se šířilo do Německa a dále do střední Evropy. Je pravděpodobné, že odrůdu RŠ do Čech nechal přivést Karel IV. Prý ji dovezl až do Maďarska, a na jeho přání ji vysadili u Balatonu. U nás se pěstovala už v 15. století, ale souvislé výsadby však vznikly až roku 1910.
Víno Rulandské šedé a jídlo
Je vděčným partnerem českých i světových gastronomických specialit. Zkuste pěkný kabinet či pozdní sběr pinotu někdy zkombinovat s chřestem, sladkovodními rybami nebo bílým drůbežím masem. A nevynechejte ani paštiky, k nim však volte víno polosuché.