Rulandské bílé
Synonyma odrůdy Rulandské bílé
Rulandské bílé patří mezi světové odrůdy a tomu odpovídá i množství synonym: Pinot blanc, Pinot bianco, Weisser Burgunder, Clevner, Fehér burgundi, Beli Pinot, Biela Klevanjka, Roučí bílé.
Původ a rozšíření odrůdy Rulandské bílé
Tato stará odrůda patří do skupiny „burgundských“ vín neboli „Pinot“. Česky se vínodříve uvádělo jako Burgundské bílé, avšak na základě rozhodnutí mezinárodního soudu v Haagu o ochraně původu označení se roku 1993 muselo přejmenovat. Současný český oficiální název odkazující na jméno německého obchodníka je anachronismus, jenž vyplynul z nepochopení a neznalosti ampelografických skutečností. Odrůda vznikla pupenovou mutací modré odrůdy Pinot noir (Rulandské modré). Na celém světě patří vína odrůdy Pinot blanc mezi klasická bílá vína. K tomu, aby byly splněny předpoklady pro takové ocenění, nesmějí být výnosy příliš vysoké a vyzrálost hroznů alespoň kolem kvality pozdního sběru. Českou baštou Rulandského bílého je vinařská podoblast Mikulovská.
Charakteristika odrůdy Rulandské bílé
Při nadměrném výnosu a nedozrálých hroznech jsou vína hrubá, tvrdá, prázdná a žádným ležením se nezlepší. Při odpovídajících podmínkách jsou vína elegantní, harmonická, plná a bohatá extraktivními látkami. Přitom nikdy nepůsobí těžkopádně. Zelenožlutá barva, jemná květinová vůně, ve zralém víně se také objevuje vůně hrušek, chlebové kůrky i lískových oříšků. Víno je plné, elegantní, extraktivní, harmonické a nepostrádá nikdy kyseliny a má dlouhý odchod.
Snoubení vína Rulandské bílé a jídla
Vína této odrůdy lze doporučit ke slavnostním příležitostem při bohatém výběru masitých jídel. Volíme jej i k uzeným rybám, pečením nebo k sýrům s ušlechtilou plísní. K hovězímu i vepřovému masu bez výrazné úpravy je taktéž dobrou volbou. Výrazné paštiky a uzené sýry. Nejvyšší přívlastkové kategorie Rulandského šedého se zbytkovým cukrem lze podávat i ke sladkým dezertům. Svou svěžestí patři i mezi vynikající aperitivy.