Muškát moravský
Původ a rozšíření odrůdy Muškát moravský
Mladou odrůdu vyšlechtil Ing. Křivánek v Polešovicích, zkřížením Muškátu Ottonel a Prachttraube (odtud synonymum MOPR). Muškát moravský byl zapsán do Státní odrůdové knihy v roce 1987 a velice rychle se stal nejrozšířenějším novošlechtěncem u nás. Nejvíce je v ČR rozšířen v podoblasti Slovácké.
Charakteristika odrůdy Muškát moravský
Tato odrůda je vhodná pro výrobu všech stupňů jakostních vín, od jakostního až po přívlastkové výběry. Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je náročné na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě. Zelenožlutá barva, květinově muškátová vůně, lehký charakter vína, s příjemnou harmonií, pokud je ve víně dostatek kyselin, to vše můžeme ve vínech z odrůdy Muškát moravský najít.
Snoubení vína Muškát moravský a jídla
Jemně muškátové víno můžeme servírovat jako aperitiv k předkrmům z husích jater nebo k plodům moře, také k lehce sladkým, spíše neutrálním dezertům. Jako suché víno skvěle doprovodí jemnou paštiku.