Děvín
Původ a rozšíření odrůdy Děvín
Odrůda Děvín je pojmenovaná po slovenském hradě Děvín, majestátně se tyčícím nad Bratislavou, nad soutokem Moravy a Dunaje. Vyšlechtili ji roku 1958 Ing. Dorota Pospíšilová, CSc. a Ing. Ondrej Korpás, CSc. ve Výzkumném ústavu vinohradnickém a vinařském v Bratislavě křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Jde o první registrovanou slovenskou moštovou bílou odrůdu (reg. 1997, v ČR 1998). Na Slovensku se pěstuje především v Malokarpatské a Jihoslovenské oblasti (Svodín, Rúbaň, Strekov).
Charakteristika odrůdy Děvín
Typické jsou přívlastková vína, a to až do výběru z cibéb; vhodné je ponechat je na vyšším zbytkovém cukru. Technologicky dobře zvládnutá jsou extraktivní a harmonická, aromatická, květinově-muškátově-kořenitého charakteru, s jemnými a pikantními kyselinkami. Ve vůni lze cítit lipový med a tóny tramínové a muškátové, jež se projevují i v chuti. Ta připomene dále růži, zralý grapefruit, ale také broskve a květ černého bezu. U bobulových výběrů dojem dotváří i charakteristická chlebovinka.
Snoubení vína Děvín a jídla
Suchá vína doprovodí pokrmy z bílého masa s omáčkami, polosladké servírujeme k některým typům sýrů a dezertům.