Chardonnay
Původ a rozšíření odrůdy Chardonnay
Tuto starou odrůdu pocházející z Francie řadíme do skupiny „burgundských“ odrůd neboli „Pinot“. Genovou analýzou bylo prokázáno, že nejpravděpodobněji vznikla samovolným křížením Pinot noir a Heunisch. Je pozoruhodné, že i když vína Heunisch bývala lehká až vodnatá, jeho zkřížením vznikla tak vysoce jakostní odrůda jakou chardonnay bezesporu je. U nás se od nepaměti pěstovala ve smíšených výsadbách s Rulandským bílým a předpokládalo se, že právě z této odrůdy chardonnay původně vzniklo. Nyní se pěstuje hlavně na Mikulovsku, kde jsou vína výborné jakosti díky vápenatým půdám, také na Slovácku.
V současné době patří společně se Sauvignonem a Rýnským ryzlinkem mezi módní odrůdy a nepochybně dává nejkvalitnější bílá vína na světě. Bývají často využívána pro výrobu vín šumivých. Jedná se o hlavní odrůdu Burgundska, kde v oblasti Chablis dává světoznámá stejnojmenná vína.
Synonyma odrůdy Chardonnay
Ve světě se setkáme s názvy Pinot Chardonnay, Morillon, Gamay blanc, Weisser Clevner, Gerber Weisburgunder.
Charakteristika odrůdy Chardonnay
Výraz vína se mění podle klimatu a půdních podmínek. V barvě je chardonnay světle žluté, zelenožluté až nazlátlé. Vína mají velmi příjemné aroma domácího ovoce – hruška, broskev, kdouloň či vyzrálé jablko. Chuť vína je plná, dlouho doznívající, jemně kořenitá se svěží elegantní kyselinkou. Při vyšším stupni zralosti je možné ve víně nacházet i tóny tropického ovoce jako je mango, banán nebo smetanu. Chardonnay je určeno pro výrobu odrůdových vín všech jakostních stupňů, nejlepší jsou však vyrobená z dobře vyzrálých hroznů jako suchá a s vyšším obsahem alkoholu. Vína této odrůdy lze vyrábět i v sudech barrique a je velmi vhodný pro metodu sur-lie.
Snoubení vína Chardonnay a jídla
Víno vhodné pro slavnostní příležitosti. Dobře doplňuje husté polévky, pokrmy s bílým masem či smetanové omáčky. Dále také k paštikám a k plodům moře.